Doskonały przepis na roladę szpinakową z łososiem. Z powodu niezwykle atrakcyjnego wyglądu oraz bogactwa w walory smakowe ta potrawa może stać się ważną pozycją w Twoim menu na przyjęcia. Dowiedz się jak przygotować to przepyszne danie.
Rolada szpinakowa z łososiem przepis
Rozgrzej oliwę na patelni.
Obierz ząbki czosnku, pokrój na większe kawałki i smaż na patelni przez 1 minutę.
Zdejmij kawałki czosnku z patelni i wrzuć na nią szpinak.
Kiedy szpinak się usmaży i będzie suchy, dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
Rozłóż na blasze papier do pieczenia.
Oddziel żółtka jajek od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
Żółtko roztrzep trzepaczką, dodaj do chłodnego szpinaku i dokładnie wymieszaj.
Zmieszaj delikatnie szpinak z ubitą pianą.
Szpinakową pianę rozsmaruj na blasze tak, aby miała grubość ok. 1 cm i wstaw do piekarnika na 15 minut.
Wyjmij blaszkę z piekarnika i odstaw, aby ostygła.
Dodaj do miseczki serek i śmietanę oraz dopraw sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
Serkową masę rozsmaruj na szpinakowym placku.
Pokrój łososia na drobne kawałki i rozsyp równomiernie na cieście.
Jeśli mogę podpowiedzieć. Rolada o wiele lepiej się prezentuje jeśli na całej powierzchni ułożony jest łosoś. Plastry nie są takie płaskie tylko okrąglejsze. Do serka dodaję skórkę z cytryny utartą na drobnej tarce i koperek. Wypróbowałam kilka serków i najlepsza do tego jest Almetka ziołowo-koperkowa ;)
Codogara
2015/01/26 11:56
Dziękuję podsunięcie ciekawego rozwiązania :)
Martyna
2015/01/26 17:00
Nie ma sprawy
Codogara
2015/01/27 08:52
Na pewno przypadnie :) szpinak z łososiem to jedno z moich ulubionych połączeń.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Serek, szpinak i losos – to musi byc pyszne ! ;)
Jeśli mogę podpowiedzieć. Rolada o wiele lepiej się prezentuje jeśli na całej powierzchni ułożony jest łosoś. Plastry nie są takie płaskie tylko okrąglejsze. Do serka dodaję skórkę z cytryny utartą na drobnej tarce i koperek. Wypróbowałam kilka serków i najlepsza do tego jest Almetka ziołowo-koperkowa ;)
Dziękuję podsunięcie ciekawego rozwiązania :)
Nie ma sprawy
Na pewno przypadnie :) szpinak z łososiem to jedno z moich ulubionych połączeń.