Szynka parmeńska
Człowiek przez wieki dążył do tego, by spożywane produkty doprowadzić do doskonałego smaku, który będzie sprawiał, że po dany artykuł sięgniemy z wielką chęcią. Podobnie było z produkcją szynki parmeńskiej, która jest najbardziej znaną w świecie włoską wędliną.
Historia jej powstania jest niesamowicie rozbudowana. Metodą prób i błędów producenci z okolic Parmy doprowadzili do stworzenia wyjątkowego znanego i cenionego na całym świecie smaku. Pierwsze wzmianki o produkcji tej wyjątkowej szynki pochodzą już z I i II wieku, gdy mowa jest o specjalnej hodowli świń, z których następnie wykonywana jest wyjątkowa wędlina. Kolejne wieki doprowadziły do stworzenia rzeczywiście wyjątkowej dla tego regionu wędliny zwanej prosciutto. W XVI w całych Włoszech opisuje się już szynkę parmeńską jako doskonały wyrób mieszkańców Parmy i okolic, który gości na dworskich i książęcych stołach. Kolejne stulecia to szybki rozwój produkcji i popularności tej wędliny, która obecnie jest chętnie kupowana na całym świecie – mimo wysokiej ceny, jaką należy za nią zapłacić.
Produkcja szynki parmeńskiej
Wyjątkowość szynki parmeńskiej tkwi, jak się można spodziewać, w sposobie jej wykonania. Już pierwsza kwestia związana z doborem świń pokazuje, że stworzenie tej wędliny to coś wyjątkowego. Na szynkę parmeńską wybiera się jedynie świnie ważące co najmniej 140 kg w chwili uboju, a także mające minimum 10 miesięcy życia. Co równie ważne świnie te są utrzymywane na odpowiedniej diecie, tak by mięso, z którego ma powstać wyjątkowa szynka, było odpowiednie.
Kolejnym krokiem związanym z przygotowaniem tej szynki jest jej wykonanie po uboju świń. Etap ten dzieli się na dwie części. Na początku około 10 kilogramowy udziec, z którego powstaje szynka parmeńska jest nasalany. Jest to kluczowy zabieg, który ma znaczenie dla konserwacji mięsa, które dzięki temu może być nawet kilka miesięcy trzymane w temperaturze pokojowej. Solenie to etap trwający nawet 3 miesiące, tak by zadbać o dotarcie i zakonserwowanie każdego kawałka mięsa.
Następny krok to leżakowanie szynki w odpowiednim pomieszczeniu. Ten proces trwający 10-12 miesięcy ma kluczowe znaczenie dla smaku szynki i nie wolno go zaniedbać. Pomieszczenie do leżakowania musi być więc odpowiednio przygotowane i znajdować się w miejscu, gdzie stale docierać będzie nadmorskie świeże powietrze z powiewem bryzy a także zapachem gajów oliwnych. W ten sposób powstaje wyjątkowa szynka znana na całym świecie.
Podawanie szynki parmeńskiej
Jeśli chodzi o jej smak to jest to produkt wykwintny nieco słodki o bardzo intensywnym smaku, doskonale pasuje do takich dodatków jak melony, figi czy mozarella. Doskonale nadaje się do kanapek, sałatek i omletów – zobacz przepis na omlet z szynką parmeńską.
Poza tym szynka najlepiej gdy jest jedzona sama, gdyż wtedy można rzeczywiście cieszyć się jej smakiem. Szukając prawdziwej szynki parmeńskiej należy szukać na niej symbolu jakości w postaci książęcej korony. Dzięki temu można mieć pewność, że wydaje się pieniądze na produkty oryginalny, którego smakiem będzie można się zachwycać.
Gdzie kupić szynkę parmeńską
Szynkę parmeńską dostaniemy bez problemu w polskich delikatesach i marketach. W sklepach dyskontowych natomiast tj. Biedronka, Lidl czy Netto, możemy znaleźć tę szynkę, lub jej kuzynkę – szynkę szwarcwaldzką w regularnej sprzedaży (w Biedronce można zakupić certyfikowaną szynkę szwarcwaldzką, niestety konserwowaną glutaminianem sodu). Podczas tygodni tematycznych w sklepach dyskontowych można trafić na prawdziwe rarytasy, nawet na oryginalną, zasalaną szynkę parmeńską w niskiej cenie.