Ser ricotta
[
Wśród doskonałych włoskich produktów wysokie miejsce zajmują sery – miękkie, twarde czy też półtwarde – wszystkie wykonywane z zachowaniem tradycyjnych metod z przed wieków, które gwarantują najwyższą jakość i doskonały smak. Do serów miękkich zalicza się ricotta, a więc ser biały, produkowany we Włoszech.
Produkcja sera ricotta
Jest to ser produkowany z mleka koziego, krowiego bądź też owczego. Jest to ser niedojrzewający sprzedawany najczęściej w formie białych krążków, które nie są kleiste. Ricotta to ser o bardzo charakterystycznym, lekko słodkawym smaku. W wielu regionach Włoch produkuje się go z pozostałości produktów służących do stworzenia mozzarelli.
Z czym podawać ricottę
Charakterystyczny smak tego sera sprawia, że jest on chętnie wykorzystywany do tworzenia ciast – serników, naleśników czy innych potraw o słodkim charakterze z dodatkiem sera. Wiele osób używa go również do potraw wytrawnych np. nadziewania tradycyjnego włoskiego cannelleoni lub jako składnik tarty z łososiem.
Uważa się również, że mimo swojego słodkiego smaku ricotta całkiem dobrze komponuje się z dodatkiem pieprzu oraz wyselekcjonowanych świeżych bądź też suszonych ziół. Smak ricotty jest uzależniony przede wszystkim od rodzaju sera, z jakim mamy do czynienia. Ser ten jest bowiem produkowany z różnych składników, które decydują o jego smaku.
Obecnie spotyka się ricottę w podstawowych czterech rodzajach, które uzależnione są od tego jak ser jest produkowany. Spotkamy w sklepach tradycyjne twarogi, serki do smarowania, serki sałatkowe oraz przeznaczone do ciast twarogi mielone. Ricotta to ser, który jest czysty pod względem mikrobiologicznym, dlatego też można bez obaw przechowywać go w hermetycznych opakowaniach dłuższy czas.
Gdzie kupić ricottę
W naszym kraju od jakiegoś czasu ricotta staje się coraz bardziej popularna w związku z czym ser ten zaczyna się coraz lepiej sprzedawać. Zainteresowanie nim doprowadziło do tego, że coraz więcej sklepów ma go w swoim asortymencie. Ricotta znajduje się między innymi w ofercie delikatesów Alma czy też typowych mleczarni z tradycjami, których przykładem może być Mleczarnia Skarszewy, która również sprzedaje ricottę. Wśród firm, które sprzedają w Polsce ten serek są tacy producenci jak Zanetti czy też Alpilatte. Chcąc kupić prawdziwą ricottę powinno się przede wszystkim poszukiwać oferty firmy, która pochodzi z Włoch i ma doświadczenie w produkcji tego tradycyjnego włoskiego serka.