Mus pomarańczowy


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 pomarańcze
  • 6 mandarynek
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 kurze białka
  • cukier

Mus pomarańczowy to jeden z moich ulubionych deserów. Delikatny, puszysty no i do tego cudownie pomarańczowy. W zestawieniu z czekoladową wypada majestatycznie.

Mus pomarańczowy przepis

  1. Owoce dokładnie umyj i osusz. Następnie zetrzyj wierzchnią warstwę skórek z 2 pomarańczy i 4 mandarynek.
  2. Następnie ze wszystkich owoców wyciśnij sok.
  3. Do rondla wlej wino i postaw na palniku włączonym na małą moc. Gotuj kilka minut aż płyn się zredukuje.
  4. Następnie dodaj do rondla sok, skórki oraz 3 łyżki cukru. Całość zredukuj do objętości 1 szklanki.
  5. Wyłącz palnik i dodaj 3 łyżki żelatyny. Intensywnie wymieszaj i wstaw do zmrożenia, aby stężało. Powinno mieć konsystencję żelu, a nie galaretki.
  6. W misce ubij na sztywno śmietankę, a w osobnej pianę z białek.
  7. Do śmietanowej masy dodaj stężałą masę z owoców i mikserem na niskich obrotach wymieszaj.
  8. Następnie dodaj do całości pianę z białek i wymieszaj drewnianą szpatułką
  9. Gotowy mus przełóż do salaterek lub kubków i schłodź min. 1 godzinę.
  10. Czekoladę zetrzyj nożem jak przy obieraniu młodych ziemniaków. Trzyj nożem ostrzem pionowo do czekolady i ścieraj warstwy czekolady. Powstaną zrolowane płatki.
  11. Płatkami udekoruj mus.