Mus pomarańczowy to jeden z moich ulubionych deserów. Delikatny, puszysty no i do tego cudownie pomarańczowy. W zestawieniu z czekoladową wypada majestatycznie.
Mus pomarańczowy przepis
Owoce dokładnie umyj i osusz. Następnie zetrzyj wierzchnią warstwę skórek z 2 pomarańczy i 4 mandarynek.
Następnie ze wszystkich owoców wyciśnij sok.
Do rondla wlej wino i postaw na palniku włączonym na małą moc. Gotuj kilka minut aż płyn się zredukuje.
Następnie dodaj do rondla sok, skórki oraz 3 łyżki cukru. Całość zredukuj do objętości 1 szklanki.
Wyłącz palnik i dodaj 3 łyżki żelatyny. Intensywnie wymieszaj i wstaw do zmrożenia, aby stężało. Powinno mieć konsystencję żelu, a nie galaretki.
W misce ubij na sztywno śmietankę, a w osobnej pianę z białek.
Do śmietanowej masy dodaj stężałą masę z owoców i mikserem na niskich obrotach wymieszaj.
Następnie dodaj do całości pianę z białek i wymieszaj drewnianą szpatułką
Gotowy mus przełóż do salaterek lub kubków i schłodź min. 1 godzinę.
Czekoladę zetrzyj nożem jak przy obieraniu młodych ziemniaków. Trzyj nożem ostrzem pionowo do czekolady i ścieraj warstwy czekolady. Powstaną zrolowane płatki.
Zrobiłam tak przedświątecznie (bo desery z pomarańczą i mandarynką kojarzą mi się właśnie ze świętami) i się rozpłynęłam! Polecam jeszcze dodać szczyptę kardamonu. Zastanawiam się nawet, czy takiego musu nie podać na deser po Wigilii :-)
Hanna
2015/12/16 23:23
Hej, dlaczego w tytule jest pomarańcza, a w przepisie mandarynki? :)
Maciej
2015/12/17 12:34
Mandarynki są tu tylko dodatkiem, głównym elementem są pomarańcze!
Tuśka
2015/12/22 22:18
Jakie dobre, lekkie, świąteczne! Super alternatywa dla ciężkich serników i makowców, za którymi nie przepadam. Chyba dodam jeszcze kardamonu, a pomarańcze ponabijam goździkami
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Zjadłabym taki lekki deser!
Zrobiłam tak przedświątecznie (bo desery z pomarańczą i mandarynką kojarzą mi się właśnie ze świętami) i się rozpłynęłam! Polecam jeszcze dodać szczyptę kardamonu. Zastanawiam się nawet, czy takiego musu nie podać na deser po Wigilii :-)
Hej, dlaczego w tytule jest pomarańcza, a w przepisie mandarynki? :)
Mandarynki są tu tylko dodatkiem, głównym elementem są pomarańcze!
Jakie dobre, lekkie, świąteczne! Super alternatywa dla ciężkich serników i makowców, za którymi nie przepadam. Chyba dodam jeszcze kardamonu, a pomarańcze ponabijam goździkami