Marchewka glazurowana to chyba jeden z najciekawszych dodatków do drobiu. Malutkie marchewki pokryte delikatną glazurą z miodu. Całość podkreślona jest intensywnym aromatem tymianku. To idealny dodatek do rodzinnego obiadu.
Marchewka glazurowana przepis
Do garnka wrzuć marchewkę i zalej wodą tak, aby lekko przykrywała całość.
Dodaj łyżkę masła, szczyptę soli i 1 łyżkę miodu. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Co jakiś czas sprawdzaj twardość marchewki, aby jej nie rozgotować.
Marchewki dokładnie odsącz z wody i dodaj do nich 2 łyżki miodu, kilka kropel soku z cytryny oraz szczyptę tymianku, soli i pieprzu. Całość duś lekko pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika.
ja zamiast tymianku robię z rozmarynem, takie marcheweczki to bajka :)
Qchenne-inspiracje, Małgosia
2013/04/09 14:34
Bardzo lubię glazurowaną marchewkę. Ja zamiast miodu dodaję cukier trzcinowy.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
ja zamiast tymianku robię z rozmarynem, takie marcheweczki to bajka :)
Bardzo lubię glazurowaną marchewkę. Ja zamiast miodu dodaję cukier trzcinowy.