Dieta lekkostrawna
Nie wszystkie diety mają za cel tylko i wyłącznie odchudzanie. Znajdziemy bowiem wśród nich pozycje, które zasługują raczej na miano diet leczniczych – takich, które pomogą nam uporać się z rozmaitymi schorzeniami i wrócić do dobrego zdrowia. Takie są właśnie diety lekkostrawne, które szczególnie zalecane są osobom ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak zapalenia błony śluzowej jelit czy żołądka, wrzody, niedomaganiu wątroby np. po operacjach.
Dla kogo dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna zalecana jest zarówno osobom ze schorzeniami układu pokarmowego, nadwagą, cukrzycą, a także osobom starszym, mającym problemy z przemianą materii.
Generalnie zaś jest dobra dla wszystkich, którzy zmagają się z nieprzyjemnymi skutkami przejedzenia.
Czym jest dieta lekkostrawna
Dieta łatwostrawna wymaga od nas regularnego spożywania czterech – pięciu posiłków dziennie o regularnych porach. Jej istotą jest unikanie wszystkich produktów smażonych i zasmażanych, podbijanych mąką, a zamiast nich stosowanie raczej posiłków niskotłuszczowych, uwzględnienie produktów z wysoką zawartością białka i błonnika, przygotowywanych przez gotowanie na parze, duszenie czy pieczenie bez tłuszczu.
Nie bez znaczenia jest również to, by kolejne posiłki, jakie spożywać będziemy w ciągu dnia były zawsze odpowiednio duże – nie mogą być zbyt małe, by nie narażać nas na chęć podjedzenia pomiędzy poszczególnymi posiłkami. Nie mogą być jednak także zbyt obfite, by nie obciążać słabo pracującego układu pokarmowego, powodując tym samym uczucie dyskomfortu.
Co jeść na diecie lekkostrawnej
W odróżnieniu od wielu diet, lekkostrawna stawia na białe pieczywo, nie zalecając spożywania ciemnego, pełnoziarnistego oraz z tego dodatkiem otrębów. W jej skład między innymi biały chleb, bułki pszenne czy biszkopty. Takie pieczywa spożywać powinniśmy z dodatkiem takich składników, jak chude wędliny czy białe sery, wystrzegać się zaś powinniśmy ciężkich mięs, sosów kanapkowych czy żółtych serów.
Jeśli chodzi o tłuszcze, przede wszystkim powinniśmy wystrzegać się różnego rodzaju margaryn oraz smalcu, możemy natomiast stosować oliwę z oliwek, oleje roślinne – jak na przykład ze słonecznika czy rzepaku – oraz masło.
Sporo znajdziemy w jadłospisie osób stosujących dietę lekkostrawną warzyw oraz owoców. Większość przepisów nie zaleca jedzenia ich w stanie surowym, w zamian tego stosując takie formy obróbki jak gotowanie na parze czy pieczenie, a także przygotowywanie z nich soków oraz przecierów.
Jako że istotą diety jest odciążenie układu pokarmowego, nie zaleca się jedzenia takich warzyw jak cebula, por, kapusta czy kalafior, które mogą powodować wzdęcia i uczucie przepełnienia.
Nie powinniśmy sięgać także po rośliny strączkowe – czyli między innymi fasolę, soję i groch – które mogą również doprowadzić do wzdęć i uciążliwych gazów. W zamian tych warzyw skoncentrować powinniśmy się na pomidorach, marchewce, dyni, burakach czy pietruszkach – są one w stu procentach bezpieczne i lekkostrawne.
Menu w diecie lekkostrawnej
I śniadanie
Przykładowe śniadanie osoby będącej na diecie lekkostrawnej powinno zawierać wspomniane pieczywo wraz z chudą wędliną – tak przygotowaną kanapkę wzbogacić możemy na przykład o pomidora. Aby pobudzić jelita warto do śniadania wypić również szklankę niezbyt mocnej herbaty.
II śniadanie
Na drugie śniadanie zaś możemy przygotować sobie pszenną bułkę z twarożkiem oraz powidłami czy dżemem – jeśli się na niego zdecydujemy, pamiętajmy o tym, by był niskosłodzony – popijając ją tym razem napojem owocowym, najlepiej sporządzonym samemu ze świeżych owoców. Zobacz nasze przepisy na śniadanie – wartościowe i lekkostrawne.
Obiad
Obiad powinien zawierać lekką – niezagęszczoną – zupę taką jak krupnik czy zupa jarzynowa, a także potrawę z chudego, gotowanego mięsa – mogą to być na przykład pulpety drobiowe w lekkim sosie, ryż oraz gotowaną marchewkę bądź surówkę z buraków.
Podwieczorek/kolacja
Podwieczorek zaś powinien zawierać owoce oraz lekkie ciastko – świetnym zestawem będzie galaretka z owocami i herbatniki bądź biszkopty, na kolację z kolei zjeść możemy zapiekankę makaronową lub ryżową, popijając je kompotem bądź herbatką owocową.
No trochę zostało tutaj przeciągnięte słowo „lekkostrawne”. W lekkostrawnej diecie nie możemy pozwolić sobie na żadne smażenie, pieczenie, grillowanie – a już na pewno nie na zapiekankę makaronową! Tak samo zdanie „Sporo znajdziemy w jadłospisie osób stosujących dietę lekkostrawną warzyw oraz owoców” to już w ogóle trochę absurd. No chyba, że sporo warzyw dla kogoś oznacza ziemniaki, buraki, marchewki, pietruszki, szparagi i szpinak. I dementuję plotkę jakoby kalafior miałby być zakazany! Można, oczywiście, ale w ograniczonej ilościach.
Artykuł do poprawy, poważnie.