Dieta jogurtowa
Dieta jogurtowa jest jednym z najprzyjemniejszych sposobów na pozbycie się niepotrzebnych kilogramów – podstawą jadłospisu są w niej różne smaczne jogurty, co sprawia, że znacznie łatwiej jest nam znosić wyrzeczenia.
Podstawowym założeniem diety jogurtowej jest to, by była ona możliwie jak najbardziej bogata w takie składniki odżywcze jak białko, fosfor i wapń. Dzięki temu, stosując tę dietę, możemy szybko schudnąć, nie ryzykując przy tym utraty zdrowia, energii i dobrego humoru.
Dieta jogurtowa – efekty
Pomimo tego, że odżywanie na diecie jogurtowej jest niezwykle przyjemne, jest ona skuteczna, a potwierdzona w praktyce skuteczność diety sięga około sześciu utraconych kilogramów w trzy tygodnie – tyle bowiem trwa dieta jogurtowa.
Kolejną, niezwykle ważną zaletą diety jogurtowej jest również to, że jest ona niezwykle bezpieczna – nasz organizm otrzymuje nadal wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki, dzięki czemu nie czujemy się głodni – a to przecież znacznie ułatwia odchudzanie.
Dieta jogurtowa – zalecenia i menu
Nie każdy jogurt jednak nadaje się do tego, by stosować go w diecie jogurtowej – koniecznie powinien on być wytworzony w tradycyjny sposób, posiadając żywe kultury bakteryjne – to właśnie one bowiem odpowiedzialne są przyspieszenie procesu przemiany materii, co z kolei skutkuje – czego na pewno nie trzeba tłumaczyć nikomu, szybszym odchudzaniem.
Wielką zaletą diety jogurtowej jest fakt, że nie musimy ograniczać się wyłącznie do jogurtów naturalnych – a te, jak wiadomo, nie każdemu smakują. Do menu w tej diecie włączyć możemy również jogurty owocowe i smakowe. Nie ma również żadnych ograniczeń co do tego, czy używane przez nas jogurty muszą być beztłuszczowe, czy też z kolei mogą zawierać tłuszcze.
Osoby pozostające na diecie jogurtowej nie muszą również rezygnować z innych pokarmów – wskazane jest jedzenie pieczywa, warzyw czy owoców. Zastosowanie jogurtów bogatych w witaminy B1 i B2 oraz A, zawierających również niacyny sprzyja zwiększeniu odporności naszego organizmu, a wapń pomoże mu budować zdrowe i mocne kości oraz zęby.
Wielką zaletą diety jogurtowej jest także to, że posiada ona właściwości oczyszczające, co jeszcze bardziej dodaje jej atrakcyjności. O tym, jak przyjemna jest to dieta najlepiej świadczy przykładowy jadłospis, obejmujący trzy podstawowe dania – śniadanie, obiad oraz kolację.
Śniadanie
Pierwszy posiłek może składać się między innymi z banana, grejpfruta, mandarynki czy pomarańczy. Oprócz tego w jego skład powinno wejść pieczywo – na przykład kromka chleba żytniego posmarowanego przetworem owocowym czy kanapka z szynką parmeńską. Nieodłącznym elementem śniadania powinien być oczywiście jogurt – tak owocowy, jak i naturalny, a do obu z nich dodać możemy między innymi musli, otręby czy rodzynki.
Obiad
Na obiad możemy zaś przygotować sobie warzywa na parze, kolet schabowy – tutaj jednak koniecznie powinniśmy pamiętać o tym, by był on bez panierki – czy mięso drobiowe. Jako przystawki podać możemy między innym tarte warzywa i surówki, gotowane warzywa czy niewielką ilość ziemniaków. Jak pozostałe posiłki, tak i obiad na diecie jogurtowej nie może obyć się bez podstawowego składnika – jogurtu, który spożyć możemy zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do sałatki warzywnej.
Podwieczorek i kolacja
Na kolację zaś zjeść możemy kanapki z warzywami, twarożek, prostą sałatkę czy owoce. Również kolację koniecznie powinniśmy wzbogacić o jogurt – sposób jego podania podobny jest to do tego, którego użyliśmy przy przygotowywaniu śniadania.
Pomiędzy posiłkami możemy rzecz jasna sięgać niekiedy po przekąski. Jakie? Odpowiedź na to pytanie jest prosta – oczywiście chodzi o jogurty!