Krupnik
- 500 g mięsa rosołowego wołowego
- 140 g kaszy pęczak
- 50 g suszonych grzybów
- 5 ziemniaków
- natka pietruszki lub lubczyk
- 3 marchewki
- 2 cebule
- sól i pieprz
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren goździków
TO CI SIĘ PRZYDA
- obieraczka
- 2 garnki
- chochla
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz przygotować dietetyczną wersję tego dania wystarczy że nie użyjesz mięsa. Do przygotowania bulionu użyj wyłącznie włoszczyzny, a kaszę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą przed ugotowaniem. Taka wersja idealnie się sprawdzi na gorące dni.
Krupnik przepis
- Wołowinę dokładnie obmyj w zimnej wodzie. Marchewki obierz ze skórki, a cebulę przekrój na pół i przypiecz nad palnikiem razem z łupinką.
- W garnku umieść mięso z warzywami i zalej ok. 2,5 – 3 litrami wody.
- Garnek postaw na palniku i zagotuj (woda nie morze wrzeć) gdy będzie już gorąca zmniejsz moc palnika tak aby bulion lekko bulgotał.
- Ugotuj bulion wołowy z dodatkiem cebuli i marchewki oraz z przyprawami (ziele, pieprz i liście).
- Ugotowaną marchew wyjmij z garnka i pokrój w kostkę jak do rosołu.
- Zagotuj wodę w czajniku.
- Ziemniaki obierz i pokrój w grubszą kostkę, a następnie sparz je wrzątkiem.
- Odrobiną wrzątku zalej grzyby w misce i pozostaw aby namokły.
- Odlej połowę bulionu do osobnego garnka i dodaj do niego kaszę sypaną, grzyby oraz ziemniaki.
- Gdy ziemniaki zmiękną, mięso pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem do garnka (jeśli to konieczne, oddziel je od kości).
- Na sam koniec dopraw krupnik solą z pieprzem
- Podawaj z posiekanym lubczykiem lub natką pietruszki.
wygląda pięknie. Nie jak krupnik tylko jakaś marokańska zupa. Kupiło mnie to :)