Przepis na sernik prosto z Wiednia, którego smak warto połączyć z malinami zadowoli amatorów słodkości. Wrażenie jakie pozostawi ten deser na pewno sprawi że stanie się jednym z waszych ulubionych.
Przepyszny sernik wiedeński przepis
Żółtka oddziel od białek.
Rodzynki namocz w rumie przez 20 minut.
Na stolnicy zmieszaj pół kostki zimnej margaryny, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i 3 żółtka.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Zagnieć dokładnie wszystkie składniki ( rób to możliwie krótko ).
Gotowe ciasto rozłóż w formie. Powinno mieć grubość 1,5 cm.
Formę włóż do piekarnika na ok 10 minut. Spód sernika powinien być złocisty.
Pozostałą margarynę zmiksuj z cukrem i pozostałymi żółtkami (margaryna powinna być w temperaturze pokojowej).
Do masy stopniowo dodawaj ser cały czas mieszając.
Dodaj budynie, sok z cytryny, śmietanę i rodzynki
W osobnym naczyniu ubij pianę z białek.
Delikatnie połącz masę z pianą cały czas mieszając.
Wyłóż wszystko na przestudzony spód.
Całość włóż do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę.
Podawaj z gałką lodów malinowych oraz sosem z malin.
Ja uwielbiam sernik z odrobiną mięty lub melisy, no i oczywiście lody waniliowe
anna
2011/05/07 17:50
ja też lubię z melisą… no a sernik bez lodów to po prostu nie sernik
Kapitan Cook
2011/05/09 13:49
Polecam lekkie wiórki z czekolady. Robi się je bardzo łatwo: przykładamy nóż do tabliczki czekolady i skrobiemy. W zależności od miękkości czekolady oraz ostrości noża uzyskujemy różne grubości płatków.
Smaczny Dom
2011/05/09 20:59
Kurcze…i znów dramat, że nie mam teraz kuchenki…szlag…:(
UlaLevis
2011/11/22 19:31
Wspanialy sernik,dzis wlasnie upieklam ta pychota,lepszego w zyciu nie jadlam,
Dziekuje wlascicielce recepty,ze pozwolila skorzystac z tego przepisu,
polecam innym ten wlasnie sernik upiec,lepszego nie trzeba!
Kapitan Cook
2011/11/23 10:23
@Ula bardzo się cieszymy. Ten sernik jest w moim domu bardzo często przyrządzany przez co przepis jest już dobrze dopracowany. Polecam również inne ciasta z bloga :)
UlaLevis
2011/11/26 14:24
Dzien dobry w sobote,möj sernik jeszcze sie piecze,robie go juz drugi raz,ale dzis
zaprosilam swoich znajomych na kawke i ten wspanialy sernik,polecam goraco ten sernik dla smakoszy,niebo w gebie!
Kapitan Cook
2011/11/27 13:45
@Ula szalejesz. To samo ciacho w ciągu kilku dni :) Bardzo się cieszę, że również Tobie bardzo smakuje to niezwykłe ciasto. Pozdrowienia
UlaLevis
2011/12/22 11:35
Dzien dobry,dzis robie ponownie „NIEBO W GEBIE”,
Najlepszy sernik na swiecie,
Robilam tez inne serniki z Waszego portalu,ale ten jeden jest najwspanialszy!
Pozdrawiam i zycze zdrowych i wesolach swiat.
Ula.
Kapitan Cook
2011/12/22 15:53
cieszę się bardzo, że Ci tak smakuje. Ja nie będąc skromny również go robię na święta. Wesołych Świąt
Joasia
2014/07/04 07:40
czy budynie po dodaniu do masy serowej powinnam mieszać szpatułką czy mikserem?
dziękuję za podpowiedź:)
Kapitan Cook
2014/07/04 08:00
Wszystko co po pianie to szpatułką, ale budynie przed pianą więc mikserem
Agata
2014/10/28 15:22
Czy ciasto z użyciem margaryny można określić miarą arcydzieł Mozarta?
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Ja uwielbiam sernik z odrobiną mięty lub melisy, no i oczywiście lody waniliowe
ja też lubię z melisą… no a sernik bez lodów to po prostu nie sernik
Polecam lekkie wiórki z czekolady. Robi się je bardzo łatwo: przykładamy nóż do tabliczki czekolady i skrobiemy. W zależności od miękkości czekolady oraz ostrości noża uzyskujemy różne grubości płatków.
Kurcze…i znów dramat, że nie mam teraz kuchenki…szlag…:(
Wspanialy sernik,dzis wlasnie upieklam ta pychota,lepszego w zyciu nie jadlam,
Dziekuje wlascicielce recepty,ze pozwolila skorzystac z tego przepisu,
polecam innym ten wlasnie sernik upiec,lepszego nie trzeba!
@Ula bardzo się cieszymy. Ten sernik jest w moim domu bardzo często przyrządzany przez co przepis jest już dobrze dopracowany. Polecam również inne ciasta z bloga :)
Dzien dobry w sobote,möj sernik jeszcze sie piecze,robie go juz drugi raz,ale dzis
zaprosilam swoich znajomych na kawke i ten wspanialy sernik,polecam goraco ten sernik dla smakoszy,niebo w gebie!
@Ula szalejesz. To samo ciacho w ciągu kilku dni :) Bardzo się cieszę, że również Tobie bardzo smakuje to niezwykłe ciasto. Pozdrowienia
Dzien dobry,dzis robie ponownie „NIEBO W GEBIE”,
Najlepszy sernik na swiecie,
Robilam tez inne serniki z Waszego portalu,ale ten jeden jest najwspanialszy!
Pozdrawiam i zycze zdrowych i wesolach swiat.
Ula.
cieszę się bardzo, że Ci tak smakuje. Ja nie będąc skromny również go robię na święta. Wesołych Świąt
czy budynie po dodaniu do masy serowej powinnam mieszać szpatułką czy mikserem?
dziękuję za podpowiedź:)
Wszystko co po pianie to szpatułką, ale budynie przed pianą więc mikserem
Czy ciasto z użyciem margaryny można określić miarą arcydzieł Mozarta?