Ryba po japońsku


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g filetów z dorsza
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • Sos pomidorowy:

  • 400 g świeżych pomidorów lub1 puszka
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki cukru
  • tymianek
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 słoika ogórków konserwowych
  • 1/2 słoika papryki konserwowej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka do jajek
  • 3 głębokie talerze
  • ręcznik papierowy

Klasyczna ryba po japońsku w świeżym wydaniu może być idealnym daniem obiadowym dla Twojej rodziny. Delikatny smak marynowanych filetów z dorsza połączony z sosem słodko- kwaśnym stanowi przepyszną całość. Dla niecierpliwych ryba po japońsku może być również podawana z gorącym sosem.

Ryba po japońsku przepis

  1. Filety umyj i dokładnie osusz, a następnie posyp solą i pieprzem.
  2. Przygotuj 3 talerze: do jednego nasyp mąki, do drugiego wbij jajko i rozbij trzepaczką, a do trzeciego wsyp bułkę tartą.
  3. Obtocz filety w mące, potem w jajku oraz w bułce tartej.
  4. Rozgrzej olej na patelni i smaż rybę. Usmażoną rybę odłóż na ręcznik papierowy.
  5. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.
  6. Rozgrzej w rondelku 4 łyżki oleju i zeszklij cebulę.
  7. Obierz ząbki czosnku i pokrój w plasterki, a następnie dodaj do cebuli.
  8. Umyj i obierz pomidory, a następnie wrzuć do rondelka.
  9. Dodaj tymianek, oregano, bazylię, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  10. Gotuj wszystko przez kilkanaście minut, aby nadmiar płynu wyparował, a sos stał się gęsty.
  11. Dodaj cukier i ocet, gotuj przez 3 minuty, a następnie zdejmij z palnika, aby sos się ostudził.
  12. Pokrój ogórki i paprykę w kostkę.
  13. Weź miskę i nakładaj do niej kolejno: filety na spód, na nich paprykę i porcję sosu. Następnie drugą warstwę ryby, ogórki i sos. Powtarzaj kolejność, aż skoczy się ryba.
  14. Całość odstaw pod przykryciem do lodówki na całą noc.