Tarta ze szpinakiem
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 3 jajka
- ½ łyżeczki soli
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego lub 250 g świeżego
- 2 ząbki czosnku
- ½ pakowania serka Mascarpone
- 2 jajka
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa
TO CI SIĘ PRZYDA
- sito
- malakser
- forma do tarty
- wałek
Tarta ze szpinakiem przepis
- Mąkę, 1 jajko, masło, imbir, gałkę muszkatołową i sól umieść w malakserze. Całość mieszaj na średnich obrotach do momentu, aż uzyskasz jednolitą kulę z ciasta (jeśli nie posiadasz malaksera, ciasto możesz wyrobić ręcznie).
- Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przygotowane ciasto wyłóż na stolnicę obsypaną mąką i wyrabiaj przez ok. 1 minutę, a następnie rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm.
- Formę do tarty posmaruj cienką warstwą masła, aby ciasto do niej nie przywarło podczas pieczenia. Ułatwi to także wyciągnięcie tarty po wypieczeniu.
- Rozwałkowane ciasto rozłóż w formie, dociskając delikatnie brzegi. Nakłuj widelcem całą powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 min (ciasto powinno być lekko podpieczone).
- Rozmrożony szpinak odsącz z nadmiaru wody. W przypadku świeżego szpinaku dokładnie go opłucz.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wyciśnij na nią czosnek przez praskę. Smaż go przez 1 minutę.
- Następnie dodaj szpinak i duś przez 15 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
- Ściągnij patelnię z palnika, dodaj serek Mascarpone, 2 jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową.
- Rozłóż całą masę w podpieczonej podstawie tarty i włóż na 20 minut.