Tortilla kukurydziana
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 120 ml gorącej wody
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
TO CI SIĘ PRZYDA
- stolnica
- wałek
Porada szefa kuchni
Polecam pociąć tortillę w trójkąty jak pizzę i jeszcze wysuszyć na grillu lub w piekarniku. Wtedy otrzymasz kukurydziane chipsy nachos, które świetnie smakują z guacamole - pasta z awokado.
Tortilla kukurydziana przepis
- Mąkę dokładnie przesiej do miski, a następnie dodaj wodę i sól. Całość wyrabiaj.
- Gdy ciasto zacznie robić się gładkie dodaj oliwę. Całość wyrabiaj przez 7 minut
- Wyrobioną kulę włóż do miski wysypanej mąką, żeby nie przywarła. Przykryj ściereczką i odstaw do odpoczynku na min. 30 minut.
- Po tym czasie dzielimy kulę na 4 części. Trzy z powrotem odstaw do miski i przykryj.
- Jedna część ciasta uformuj w foremną kulę.
- Blat oprósz mąką i rozwałkuj kulkę na placek, co jakiś czas odwracając na drugą stronę aby nie przywarła do podłoża. Rozwałkuj do uzyskania grubości grubszego naleśnika.
- Czynność powtórz z pozostałym ciastem.
- Na średnio rozgrzaną, suchą patelnię połóż uformowaną do wielkości naczynia tortillę. Smaż po kilka minut z każdej strony.
- Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Bardzo dobry przepis. Prosty. Tortille wychodzą super :) Tylko pytanie: ciasto po wyrobieniu powinno stać w lodówce czy niekoniecznie? Ja trzymałam poza lodówką. Wszystko wyszło ok.
Nie trzeba trzymać w lodówce
Cześć, zrobiłem, dzięki!
Pierwszy raz robiłem, a tak się cieszę bo były bardzo smaczne, do tego zrobiłem na parze pociętą drobno pierś kurczaka, przyprawioną fajną mieszanką „do grilla”, i wraz z tym kurczakiem dodawałem czerwonej fasolki, kukurydzy, trochę pomidora i taki dobry sos meksykański Poco Loco jakoś tak, i powiem że tak się najadłem czterema :) bardzo :) piątą wziąłem dla dziewczyny poczęstować :)
Fajny przepis, łatwy i jak napisała Gotująca, super efekt :) dzięki!
Przepis bardzo prosty i dzięki temu rewelacyjny. Smak zdecydowanie lepszy niż w tortillach ze sklepu. Na początku miałam trochę problemów z rozwałkowaniem ciasta, ale niewielka ilość wody na palce rozwiązała sprawę. Polecam wszystkim!
Ostatnio zrobiłam podobne, ale bez cieplej wody. I tak były pyszne ;)
Mam pytanie z jakimi przyprawami zmieszać, żeby były bardziej meksykańskie? Chodzi mi o to żeby na „sucho” mogły być przekąską. Chodzi mi o coś sprawdzonego :)
Polecam płatki chilli, czosnek granulowany, dowolne zioła, papryka słodka w proszku
to obok tortilli nawet nie lezao, smakuje jak prazona mąka, ciasto jest twarde i pozbawione jakiejkolwiek plastycznosci. nie marnujce swojego czasu i surowca na ten chłam.
Może nie wszystko zostało przygotowane jak w opisie?
Mam rozumieć, że po złączeniu tych składników w takiej proporcji napewno wyjdzie nam elastyczne ciasto, które się nie łamie? Muszę mieć pewność, kiedy znowu dokonam kolejnej próby zrobienia diy tortilli.
Jeśli zależy Ci na elastyczności placków to powinnaś je krócej trzymać na patelni. Powinny być delikatnie przyrumienione i prażone na małej mocy palnika.
Przepis ok :) Ja polecam po usmazeniu placki po kolei odkladac na talerz, a następnie od razu wkładac go do worka foliowego (przyda sie 2ga osoba do pomocy;) ). Dzięki temu nie wyschną i będą miękkie.
Placki robiłam dwukrotnie. Za pierwszym razem wyszły idealne i plastyczne. Za drugim razem jak w komentarzu powyżej- kruszyły się,wyszły twarde i znacznie różniły się od pierwszych. Różnica polega na tym ,że woda nie powinna być gorąca, a bardzo ciepła. Dlatego za drugim razem nie wyszły. Poza tym przepis bardzo dobry o ile użyjemy bardzo ciepłej wody. Pozdrawiam.
Chyba ktoś tutaj nigdy nie miał do czynienia z mąką kukurydzianą. Ta mąka nie ma glutenu, nie da się jej ot tak wyrabiać bo się kruszy. Przypuszczam, że te komentarze są sfałszowane.
Ten przepis jest genialny. Tortille wyszły idealne, pol na pol z mąką kukurydziana. Pierwszy nie wychodzi jak przy nalesnikach ale następne maja juz piękne bąble. Do Karola, komentarze nie są sfałszowane.