Dieta antycellulitowa
Dowiedz się jak się odżywiać, aby wyeliminować znienawidzoną pomarańczową skórkę. Zobacz, na czym polega dieta antycellulitowa.
Kobiety niejednokrotnie mają ogromny kompleks związany z cellulitem. Wiele kosztownych kuracji, zabiegów, kosmetyków… Wszystko po to, by dobrze wyglądać, by latem móc dumnie spacerować po plaży w kostiumie kąpielowym, a nie w spodenkach do kolan. Nasuwa się pytanie: czy nie lepiej zmienić nawyki żywieniowe, zadbać o siebie w naturalny sposób (zobacz też: domowe sposoby na cellulit) i zacząć regularnie ćwiczyć, niż wydawać mnóstwo pieniędzy na coś, co przynosi i tak niewielkie efekty?
Dieta antycellulitowa powstała właśnie po to, by skutecznie walczyć z tzw. pomarańczową skórką. Bez udziwnień i nienaturalnych zabiegów. Jednak, aby kuracja była skuteczna, trzeba spełnić jeden warunek – dieta musi być stosowana regularnie, bez przerwy. Tu nie chodzi o tygodniową czy miesięczną zmianę. Aby wypowiedzieć poważną walkę antycellulitowi należy całkowicie zmienić swoje przyzwyczajenia związane z odżywianiem się.
Czym jest i jak powstaje cellulit?
Cellulit to nieprawidłowe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej przez co możemy obserwować liczne fałdki na ciele, szczególnie w okolicach kolan, ud, bioder, pośladków czy ramion. Niestety, z problemem cellulitu boryka się ponad 90% kobiet powyżej 25. roku życia. I nie chodzi tu o to, czy ktoś jest szczupły czy przeciwnie. Nieodpowiednia dieta, stres i brak aktywności fizycznej „zatroszczą” się o każdą z pań wywołując u niej efekt pomarańczowej skórki.
Walcz z cellulitem! Postaw na zdrowe odżywianie
Oto kilka porad związanych z dietą antycellulitową, a także zmianą trybu życia:
- zapomnij o tłustych potrawach,
- unikaj ostro przyprawionych dań,
- staraj się pić dużo zielonej herbaty,
- nie zapominaj o odpowiednim nawadnianiu organizmu! Pij dużo wody mineralnej (oczywiście niegazowanej, najlepiej z niską zawartością sodu),
- ogranicz spożycie cukru i soli,
- jedz dużo warzyw i owoców,
- spośród owoców najchętniej wybieraj cytrusy,
- przyprawiaj potrawy ziołami,
- staraj się unikać słodyczy, a także jedzenia typu fastfood
- jedz regularnie jednak w niewielkich porcjach,
- spożywaj dużo ryb, orzechów, jajek i kiełków zbóż,
- wzbogać swoje menu o doskonałe źródła potasu – ziemniaki, pomidory czy sałatę,
- staraj się jeść lekkostrawne produkty, dzięki czemu zwiększysz tempo przemiany materii,
- zapomnij o papierosach,
- unikaj kawy,
- jedz produkty bogate w kwasy omega-3 (łosoś, makrela, pstrąg, olej lniany), omega-6 (orzechy, pestki słonecznika, dyni i porzeczek) oraz omega-9 (oliwa z oliwek, awokado, olej rzepakowy),
- unikaj słodzonych, kolorowych napojów,
- nie jedz tłustych kiełbas, majonezu, smażonej żywności oraz tłustych sosów,
- staraj się unikać siedzącego trybu życia – przynajmniej raz dziennie idź na spacer (15min.),
- białe pieczywo zastąp razowym,
- jedz brązowy ryż, kaszę gryczaną, kiełki zbóż oraz płatki owsiane,
- nie noś obcisłych ubrań,
- unikaj długich kąpieli
Dieta antycellulitowa – przykładowe menu
Śniadanie:
- 2 kromki razowego chleba z chudą wędliną,
- 2 łyżki otrębów zbożowych i siemienia lnianego wymieszanego z jogurtem naturalnym,
- banan, pomarańcza lub grejpfrut,
- zielona herbata.
Obiad:
- pieczony kurczak przyprawiony ziołami,
- surówka ze świeżych warzyw (może być surówka z selera),
- ryż z dodatkiem łyżeczki curry,
- woda z sokiem z cytryny.
Kolacja:
- kromka chleba z jajkiem i szyną,
- jabłko,
- herbata ziołowa.
Jest to przykładowa dieta. Menu można oczywiście modyfikować, jednak należy pamiętać o powyższych zaleceniach. Należy trzymać się pewnych zasad, a będzie łatwiej znosić początki diety. Później, kiedy już się przyzwyczaimy, nie będziemy nawet zwracać uwagi, że jemy inaczej niż nasi znajomi, niż „wszyscy”. Pamiętajmy jedno – zdrowe jedzenie i trochę ruchu to podstawowa kuracja zapobiegająca powstawaniu cellulitu.