Cukinia z grilla
- 2 średnie cukinie
- 10 plastrów szynki Szwarcwaldzkiej/Parmeńskiej/Serano
- 100 g sera brie z orzechami
- 60 g orzechów laskowych
- oliwa
- rozmaryn
- sól i pieprz ziołowy
- szczypiorek
TO CI SIĘ PRZYDA
- wykałaczki
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz tę przekąskę zjeść na gorąco wystarczy że położysz je chwilę na średnio rozgrzanym grillu. Szynka stanie się chrupiąca niczym becon, a ser delikatnie rozpuści.
Cukinia z grilla przepis
- Cukinie umyj i pokrój w równe paski o grubości 0,5 cm. Powinno wyjść ok. 10 sztuk.
- Każdy pasek cukinii z osobna lekko natrzyj oliwą, rozmarynem oraz pieprzem ziołowym i pozostaw na 30 minut.
- Następnie połóż cukinie na kracie grilla i piecz z obu stron aż powstaną przypieczone ryfle ( paski od kratki grilla ). Po grillowaniu odłóż ją na bok aby przestygła.
- Orzechy posiekaj nożem na drobne kawałki.
- Ser pokrój w cienkie paski.
- Na desce ułóż plaster szynki, a na niej chłodny plaster cukinii i lekko posól ( uważaj z solą ponieważ szynka jest bardzo słona ).
- Bliżej brzegu od którego zaczniesz zwijanie cukinii w rulon połóż kawałek sera i odrobinę orzechów, a następnie całość zwiń bardzo ciasno i zepnij wykałaczką.
- Na koniec zawinięte cukinie obwiąż źdźbłem szczypiorku.