Dieta antyrakowa
Dieta antynowotworowa polega na wprowadzeniu do zasad żywieniowych pewnych produktów i nawyków. Dowiedz się jakich.
Nowotwór to choroba, która dotyczy coraz większej liczby ludzi. Czy postęp technologiczny ma z tym coś wspólnego? Czy nasze nawyki żywieniowe wpływają na powstawanie komórek rakowych? Niestety, odpowiedź na postawione pytania jest twierdząca. Żyjemy w coraz bardziej napromieniowanym środowisku, eliminujemy to, co naturalne, na rzecz tego, co szybkie i wygodne. Takie nawyki przekładają się również na jedzenie. Coraz częściej zapominamy, że to, co jemy ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie. Tak więc być może nadszedł czas na zmianę nawyków żywieniowych? Po co płacić w przyszłości za dzisiejsze lenistwo? Po co narażać się na utratę zdrowia, a nawet życia?
Powstanie i założenia diety antyrakowej
Onkolog Wulf Laskin opracował dietę, która przyjęła już nazwę diety antyrakowej. Podejście znanego lekarza jest bardzo proste – jeśli nie możemy zmienić naszego otoczenia, nie mamy na nie wpływu, to zmieńmy to, co możemy – nawyki żywieniowe, przerzucając się na zdrową żywność. Onkolog nie raz widział śmierć człowieka, widział jak pacjent gaśnie, jak żegna się z bliskimi. Wielokrotne sytuacje tego typu skłoniły Laskina do szukania sposobu na przeciwdziałanie rakowi. Wtedy lekarz przypadkiem przeczytał artykuł japońskiego profesora, Georgea Ohsawy, który rozpisywał się na temat doskonałego działania brązowego ryżu w przypadku walki z nowotworem. Laskin, nie mogąc w tamtych czasach kupić w Rosji brązowego ryżu, zmienił nieco koncepcję profesora i zaczął tworzyć dietę opartą na kaszy gryczanej. Jak się okazało, był to dobry wybór. Wszystko za sprawą kwercytyny, która przywraca aktywność genu p53 odpowiedzialnego za zwalczanie, hamowanie rozwoju komórek anomalnych.
Dieta antyrakowa – przykładowe menu
Śniadanie:
gotowana kasza gryczana z otrębami i oliwą; zielona herbata, 2-3 kromki chleba z grubo mielonej mąki,
Drugie śniadanie:
winogrona/ananas,
Obiad:
zupa warzywna/zupa z soczewicy, łosoś ze szpinakiem/ dowolne danie bezmięsne, pierś z kurczaka z imbirem i cebulką; do drugiego dania warto dołączyć surówki (np. surówka z czerwonej kapusty),
Kolacja:
zielona herbata, migdały, potrawa bezmięsna.
Przed głównymi posiłkami: kasza z mąki z dzikiej róży (+ miód).
Dieta antynowotworowa – zalecane produkty
Warto powiedzieć, że dziś dieta antyrakowa jest coraz bardziej popularna, dlatego istnieje coraz więcej wersji tej kuracji. Jeśli nie chcemy wdawać się w schematy związane z menu, ilością posiłków, warto byśmy przynajmniej znali produkty, które uchodzą za zdrowe i dobre w walce z nowotworem. Oto ich lista:
- owoce cytrusowe, żółte i zielone warzywa (przeciwdziałają rakowi trzustki i krtani),
- czereśnie, truskawki, winogrona (ogólne działanie antyrakowe),
- warzywa, żurawina, maliny, nasiona roślin strączkowych (przeciwdziałają rakowi jelita grubego i nowotworowi trzustki),
- jabłka, śliwki, wiśnie (walka z rakiem żołądka i przełyku),
- jagody, borówki, truskawki (przeciwdziałają nowotworowi jajników),
- pomidory (zapobiegają powstawaniu raka: prostaty, jelit, żołądka, płuc, piersi i szyjki macicy),
- tuńczyk, łosoś, śledź, pstrąg (przeciwko rakowi prostaty),
- ziarna słonecznika i sezamu,
- czosnek, cebula, szczypior (przeciwdziałają powstawaniu raka jelit, piersi i prostaty).
Co warto zapamiętać?
Dieta antyrakowa powinna być uboga w cukier, sól i tłuszcze. Zamiast tego powinniśmy szukać produktów bogatych w witaminy (szczególnie A, C, E), magnez i selen. Podczas zdrowego odżywiania powinniśmy pamiętać o piciu dużej ilości wody, herbat ziołowych i naturalnych soków ze świeżo wyciśniętych owoców. Należy zdecydowanie odstawić papierosy i alkohol – szczególnie piwo, którego częste picie może przyczynić się do powstania raka trzustki.