Kotlet pożarski
- 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 2 jajka
- 1 natka pietruszki
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- masło do smażenia (najlepiej sklarowane)
Do ozdoby:
- kostki z nóżki kurczaka (np. z rosołu)
TO CI SIĘ PRZYDA
- patelnia
- rózga do ubijania
- ręcznik papierowy
Porada szefa kuchni
Kotlety pożarskie najlepiej smażyć na klarowanym maśle, nie kupujcie gotowego lecz zróbcie je sami! W rondlu o grubym dnie lub na patelni rozpuść kostkę prawdziwego masła (ważne!). Podgrzewaj je powoli, a kiedy na wierzchu utworzy się piana, zmniejsz ogień do minimum i zacznij ją zbierać łyżką cedzakową. Masło trzymaj na ogniu około 10 minut, cały czas zbierając wytwarzającą się pianę. Na takim maśle kotlety będą smakowały wyśmienicie.
Kotlet pożarski przepis
- Mięso przełóż do większej miski.
- Weź 1 jajko i oddziel białko od żółtka. Żółtko jajka utrzyj z łyżeczką masła, a w osobnej miseczce ubij białko na sztywną pianę (za pomocą rózgi).
- Do mięsa dodaj utarte żółtko, ubitą pianę oraz dopraw solą i pieprzem.
- Połącz wszystkie składniki i w trakcie wyrabiania dodaj namoczoną kajzerkę.
- Drobno posiekaj pietruszkę i dodaj do mięsa, a następnie ponownie wymieszaj.
- W miseczce przygotuj jajko z solą i pieprzem do panierowania, a na talerz wysyp bułkę tartą.
- Przygotuj patelnię z masłem (najlepiej klarowanym) do smażenia kotletów.
- Formuj niewielkie kotlety i obtocz w jajku, a następnie w bułce. Do kotletów włóż przygotowane kostki w taki sposób, aby przypominały pałki kurczaka.
- Smaż kotlety z każdej strony do momentu, aż będą przyrumienione.
- Kotlety połóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Końcówki kostek możesz owinąć nicią wędzarniczą, aby nie brudziły rąk podczas jedzenia.
zjadłabym takiego kotleciora :)
Kotlety wyszly pyszne!!!! Dziekuje za swietny przepis!