Kotlet pożarski


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 2 jajka
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • masło do smażenia (najlepiej sklarowane)
  • Do ozdoby:

  • kostki z nóżki kurczaka (np. z rosołu)

TO CI SIĘ PRZYDA

  • patelnia
  • rózga do ubijania
  • ręcznik papierowy

Porada szefa kuchni

Kotlety pożarskie najlepiej smażyć na klarowanym maśle, nie kupujcie gotowego lecz zróbcie je sami! W rondlu o grubym dnie lub na patelni rozpuść kostkę prawdziwego masła (ważne!). Podgrzewaj je powoli, a kiedy na wierzchu utworzy się piana, zmniejsz ogień do minimum i zacznij ją zbierać łyżką cedzakową. Masło trzymaj na ogniu około 10  minut, cały czas zbierając wytwarzającą się pianę. Na takim maśle kotlety będą smakowały wyśmienicie.

„Kiedyś zatrzymał się w Torżku jakiś nieszczęsny Francuz. W miejscowej gospodzie przyjęto go życzliwie i dobrze potraktowano. Owa gospoda należała do pewnej kobiety. Na wyjezdnym Francuz powiedział jej, że nie ma czym zapłacić, ale pomoże jej zarobić majątek – i pokazał jej, jak powinno się przyrządzać kotlety z kurczaka. Traf chciał, iż po raz pierwszy przygotowane według tego bezcennego przepisu kotlety oberżystka podała cesarzowi, i okazało się, że próba wypadła wybornie. Oberżystka już nie żyje, ale jej dzieci czerpią zyski z odziedziczonej po niej renomie.” Historii dotyczących kotleta pożarskiego jest kilka, jedne źródła podają, że niezbędnym elementem dania są kostki kurczaka, które ułatwiają konsumpcję, inne zaś twierdzą, że to dzięki pianie z białek zyskał on swoją renomę. W naszym kotlecie pożarskim jest wszystko. Przekonajcie się!

Kotlet pożarski przepis

  1. Mięso przełóż do większej miski.
  2. Weź 1 jajko i oddziel białko od żółtka. Żółtko jajka utrzyj z łyżeczką masła, a w osobnej miseczce ubij białko na sztywną pianę (za pomocą rózgi).
  3. Do mięsa dodaj utarte żółtko, ubitą pianę oraz dopraw solą i pieprzem.
  4. Połącz wszystkie składniki i w trakcie wyrabiania dodaj namoczoną kajzerkę.
  5. Drobno posiekaj pietruszkę i dodaj do mięsa, a następnie ponownie wymieszaj.
  6. W miseczce przygotuj jajko z solą i pieprzem do panierowania, a na talerz wysyp bułkę tartą.
  7. Przygotuj patelnię z masłem (najlepiej klarowanym) do smażenia kotletów.
  8. Formuj niewielkie kotlety i obtocz w jajku, a następnie w bułce. Do kotletów włóż przygotowane kostki w taki sposób, aby przypominały pałki kurczaka.
  9. Smaż kotlety z każdej strony do momentu, aż będą przyrumienione.
  10. Kotlety połóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Końcówki kostek możesz owinąć nicią wędzarniczą, aby nie brudziły rąk podczas jedzenia.