Placki ziemniaczane
- olej do smażenia
I typ – „plendze”:
- 1 kg ziemniaków
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- sól
- cukier kryształ
- kwaśna śmietana
II typ – wytrawne:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 duże cebule
- sól
- 8 łyżek mąki pszennej
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka o drobnych oczkach lub malakser
- ręcznik papierowy
- miska
- sito
Placki ziemniaczane przepis
- Ziemniaki obierz i dokładnie umyj.
- Następnie włóż je do miski z zimną wodą, aby nie ściemniały.
- Pojedynczo wyjmuj je z wody, wytrzyj papierowym ręcznikiem i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, lub zmiksuj w malakserze.
- Następnie odlej nadmiar ciemnej wody spod ziemniaków.
- Dodaj szczyptę soli oraz mąkę ziemniaczaną, i wymieszaj aby powstała niezbyt gęsta masa.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz.
- Smaż kilka minut z każdej strony, aż będą złocisto brązowe.
- Jeszcze ciepłe posyp cukrem kryształem i podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.
- Cebule obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zmiel.
- Ziemniaki obierz i dokładnie umyj.
- Następnie włóż je do miski z zimną wodą, aby nie ściemniały.
- Pojedynczo wyjmuj je z wody, wytrzyj papierowym ręcznikiem i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, lub zmiksuj w malakserze.
- Następnie odlej nadmiar ciemnej wody spod ziemniaków.
- Dodaj szczyptę soli oraz mąki pszennej oraz jajka.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz.
- Smaż kilka minut z każdej strony, aż będą złocisto brązowe.
- Tego typu placki są nieco cieńsze niż powyższe, gdyż ciasto jest luźniejsze. Świetnie się nadają do placków po węgiersku.
W składnikach jest mąka ziemniaczana, a w przepisie pszenna. Którą dodać, albo kiedy użyć ziemniaczanej?
Pszenna