Sekretem doskonałej zupy grzybowej są grzyby. Do przygotowania tej zupy, wykorzystaj grzyby suszone, które dobrze oddadzą swój aromat daniu. Pamiętaj, że grzyby kochają tymianek, dlatego też polecam go dodać - najlepiej świeży.
Zupa grzybowa przepis
Przygotowanie zupy grzybowej zaczynamy oczywiście od grzybów. Suszone prawdziwki lub borowiki namocz w mleku i odstaw najlepiej na całą noc. Dla niecierpliwych – kilka godzin wystarczy.
Kiedy grzyby będą już namoczone w garnku podgrzej 2 łyżki masła. Gdy będzie gorące, wrzuć do niego posiekaną drobno cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodaj odsączone grzyby.
Dolej litr bulionu warzywnego, a następnie dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz tymianku (najlepiej świeżego).
Całość gotuj ok. 30 min, aż grzyby będą miękkie i oddadzą swój aromat.
Pod koniec gotowania wrzuć drobno pokrojony chleb bez skórki, który zagęści zupę. Gotuj całość przez około 8 minut.
Dodaj powoli śmietankę 30%, zagotuj zupę, a następnie zdejmij całość z gazu.
Zrobiłam dziś zupę grzybową. Smakuje tak samo jak wygląda … idealna, pachnąca i aromatyczna. Nie udało mi sie tylko zrobić tak pięknego zdjęcia:(
Codogara
2014/12/08 10:18
Może w tym roku się uda :)
Codogara
2014/12/08 10:31
Może w tym roku się uda! Mowa oczywiście o zdjęciu :)
Edyta
2014/12/12 08:13
Zdjęcia rzeczywiście super, to trzeba przyznać :) Na marginesie gotowania tej zupy to ja bym dodała, że warto ten bulion zrobić samemu, a nie stosować ciągle „kostki”. Każda zupa będzie dużo smaczniejsza jeżeli przygotuje się ją na naturalnych skłądnikach. Uważam też, że warto czasem wybrać się na grzyby samemu bo zbierając te z rurkami a nie blaszkami raczej ciężko się zatruć nawet jak człowiek się słabo zna :) Wracając do przepisu – śmietana obowiązkowo – wiadomo, że kalorycznie ale smak jest dzięki niej mega, cieszy mnie że nie koncentrujecie się na samych przepisach „fit” ale dajecie też „normalne”. :)
Codogara
2014/12/18 13:03
Pewien znany kucharz powiedział że w dzisiejszych coraz mocniej panuje trend „fit”. Kiedyś nikt się nie przejmował że jedzenie jest za ciężkie lub można przybrać trochę ciałka. Oczywiście staramy się dla Was tworzyć różnorodne przepisy, aby ci dla których figura jest ważna i byli zadowoleni, zarazem dogodzić tym którzy nie przywiązują do tego większej uwagi.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Zrobiłam dziś zupę grzybową. Smakuje tak samo jak wygląda … idealna, pachnąca i aromatyczna. Nie udało mi sie tylko zrobić tak pięknego zdjęcia:(
Może w tym roku się uda :)
Może w tym roku się uda! Mowa oczywiście o zdjęciu :)
Zdjęcia rzeczywiście super, to trzeba przyznać :) Na marginesie gotowania tej zupy to ja bym dodała, że warto ten bulion zrobić samemu, a nie stosować ciągle „kostki”. Każda zupa będzie dużo smaczniejsza jeżeli przygotuje się ją na naturalnych skłądnikach. Uważam też, że warto czasem wybrać się na grzyby samemu bo zbierając te z rurkami a nie blaszkami raczej ciężko się zatruć nawet jak człowiek się słabo zna :) Wracając do przepisu – śmietana obowiązkowo – wiadomo, że kalorycznie ale smak jest dzięki niej mega, cieszy mnie że nie koncentrujecie się na samych przepisach „fit” ale dajecie też „normalne”. :)
Pewien znany kucharz powiedział że w dzisiejszych coraz mocniej panuje trend „fit”. Kiedyś nikt się nie przejmował że jedzenie jest za ciężkie lub można przybrać trochę ciałka. Oczywiście staramy się dla Was tworzyć różnorodne przepisy, aby ci dla których figura jest ważna i byli zadowoleni, zarazem dogodzić tym którzy nie przywiązują do tego większej uwagi.