Cordon blue
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 4 plastry żółtego sera
- 4 plastry szynki wędzonej
- 2 jajka
- bułka tarta
- mąka pszenna
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- olej
- 100 ml śmietanki 30%
- łodyżki po natce pietruszki
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender
- tłuczek do mięsa
- folia spożywcza
Porada szefa kuchni
Jeśli masz duże filety, polecam dopiec je w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C, aby nie były w środku surowe. Mięso przed tłuczeniem przykryj folią spożywczą, a dzięki temu zbije się lepiej i nie poszarpie włókien.
Cordon blue przepis
- Filety natnij w poprzek wzdłuż włókien, ale nie do samego końca.
- Rozcięte rozłóż na płasko na desce i lekko potłucz tłuczkiem.
- Przygotowane kawałki drobiu skrop sokiem z cytryny, posyp solą z pieprzem i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie na jednej stronie każdego fileta rozłóż na przemian po 2 warstwy sera i szynki. Następnie złóż pierś na pół, tworząc kieszonkę i odetnij wystające kawałki sera lub szynki.
- Do osobnych misek wsyp mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajka.
- Obtocz dokładnie filety kolejno mące, jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej większą ilość oleju.
- Smaż kilka minut z każdej strony aż się zarumieni.
- Do rondelka wlej śmietankę dorzucamy posiekane drobno łodyżki po natce pietruszki.
- Gotujemy całość 3 minuty, po czym zmiksuj blenderem.
- Doprawiamy solą, pieprzem i podawaj z Cordon bleu.
Smakowicie wyglądają, aż zgłodniałam :)