Cordon blue


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • olej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • łodyżki po natce pietruszki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender
  • tłuczek do mięsa
  • folia spożywcza

Porada szefa kuchni

Jeśli masz duże filety, polecam dopiec je w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C, aby nie były w środku surowe. Mięso przed tłuczeniem przykryj folią spożywczą, a dzięki temu zbije się lepiej i nie poszarpie włókien.

Cordon bleu, nazywany inaczej kotletem szwajcarskim to klasyk nad klasykami. Delikatne mięso przełożone plastrami szynki oraz sera. Cudowna propozycja na weekendowy obiad.

Cordon blue przepis

  1. Filety natnij w poprzek wzdłuż włókien, ale nie do samego końca.
  2. Rozcięte rozłóż na płasko na desce i lekko potłucz tłuczkiem.
  3. Przygotowane kawałki drobiu skrop sokiem z cytryny, posyp solą z pieprzem i odstaw na 30 minut.
  4. Po tym czasie na jednej stronie każdego fileta rozłóż na przemian po 2 warstwy sera i szynki. Następnie złóż pierś na pół, tworząc kieszonkę i odetnij wystające kawałki sera lub szynki.
  5. Do osobnych misek wsyp mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajka.
  6. Obtocz dokładnie filety kolejno mące, jajku i bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzej większą ilość oleju.
  8. Smaż kilka minut z każdej strony aż się zarumieni.
  9. Do rondelka wlej śmietankę dorzucamy posiekane drobno łodyżki po natce pietruszki.
  10. Gotujemy całość 3 minuty, po czym zmiksuj blenderem.
  11. Doprawiamy solą, pieprzem i podawaj z Cordon bleu.