Sałatka na grilla
- 1 średnia cukinia
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1 główka sałaty strzępiastej lub opakowanie mieszanki sałat
- garść świeżej rukoli
- 1 duży ziemniak
- 1 łyżka masła
Sos bazyliowy:
- 6 łyżek oliwy
- grubo mielona sól ziołowa
- ok. 12 dużych liści bazylii
- 3 obrane ząbki czosnku
- suszone płatki chili
Porada szefa kuchni
Przygotowując grilla warto upiec dwie (albo i więcej) pieczeni na jednym ogniu. Oprócz cukinii i ziemniaka przygotowanego na grillu możesz wykorzystać także młode cebulki dymki, pomidory, bakłażana lub paprykę, które dodasz do swojej sałatki.
Sałatka na grilla przepis
- Ziemniaka dokładnie wyczyść i wrzuć do garnka z zimną wodą. Gotuj w mundurku przez ok. 35 min.
- Sałatę i rukolę umyj i dokładnie osusz.
- Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie pióra, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Przygotuj cukinię do grillowania: umyj ją dokładnie i pokrój w długie, cienkie plastry.
- Na rozgrzanego grilla lub patelnię grillową połóż plastry przygotowanej cukinii i grilluj z każdej strony przez ok. 5 min.
- Ziemniaka wyciągnij z gotującej się wody, przekrój na pół i połóż na rozgrzanym ruszcie miąższem do dołu.
- Podczas gdy warzywa się grillują przygotuj sos bazyliowy.
- Do pojemnika blendera wlej oliwę, dodaj obrane ząbki czosnku, liście bazylii, odrobinę płatków chilli i szczyptę grubo mielonej soli ziołowej. Zblenduj wszystkie składniki na gładka masę.
- Na talerzu lub w miseczce połóż sałatę z rukolą, pokrojone pomidorki i cebulę. Na samej górze połóż grillowaną cukinię i polej przygotowanym sosem bazyliowym.
- Ziemniaka ściągnij z grilla i połóż na nim masło aby się rozpuściło (od strony miąższu) i posyp grubo mieloną solą ziołową.
- Sałatkę podawaj z ziemniakiem jako dodatek do grillowanego mięsa.