Wątróbka drobiowa to przez wielu niedoceniane danie. Poznajcie sekret idealnej, niewysuszonej wątróbki drobiowej z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli i jabłek. Wszystko podane na chrupiącej grzance.
Wątróbka przepis
Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki i dokładnie umyj. Pozbądź się wszystkich zanieczyszczeń – to bardzo ważne.
Oczyszczone wątróbki umieść w misce i zalej mlekiem do przykrycia. Pozostaw je w ten sposób na 1 godzinę.
Cebule posiekaj w cienkie plasterki.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Usuń gniazda nasienne.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki masła. Gdy tłuszcz będzie gorący wrzuć do niego cebule. Całość zeszklij na średniej mocy palnika
Następnie wlej do cebuli ocet balsamiczny z miodem. Dopraw solą i pieprzem.
Gdy miód się rozpuści dorzuć również jabłka. Garnek przykryj i na najmniejszej mocy palnika duś 6 minut.
Na osobnej patelni rozgrzej olej.
Wątróbkę odsącz mleka, obtocz w mące i od razu wrzuć na gorący olej. Smażymy po 3 minuty z każdej strony.
Po zdjęciu wątróbki z patelni posyp solą oraz pieprzem.
Dziękuję za przekazanie sekretu na nowy wymiar wątrobki! Czerwona cebula z octem balsamicznym stanowią rewelacyjny dodatek do niej…
A i dziękuję za info o czasie smażenia, jakoś zawsze męczyłam ją dłużej na patelni.
Przepis przekazuje dalej;))
ps. pozdrowienia dla pelikana;)
Kapitan Cook
2013/05/31 08:40
Pozdrawiam ;)
1grazyna46
2014/02/09 17:10
Często smażę wątróbkę ale co zrobić żeby tak nie pryskała?
Kapitan Cook
2014/02/09 19:51
Są takie przykrywki w formie płaskie sitka,polecam
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Dziękuję za przekazanie sekretu na nowy wymiar wątrobki! Czerwona cebula z octem balsamicznym stanowią rewelacyjny dodatek do niej…
A i dziękuję za info o czasie smażenia, jakoś zawsze męczyłam ją dłużej na patelni.
Przepis przekazuje dalej;))
ps. pozdrowienia dla pelikana;)
Pozdrawiam ;)
Często smażę wątróbkę ale co zrobić żeby tak nie pryskała?
Są takie przykrywki w formie płaskie sitka,polecam