Wspaniały przepis na kurczaka po wietnamsku. Delikatne mięso skąpane w sosie karmelowo - sojowym. Wyborne kontrasty smakowe.
Kurczak po wietnamsku przepis
Cebulę posiekaj w drobną kostkę
Chili pokrój bardzo drobno
Ryż ugotuj według zaleceń producenta na opakowaniu.
Kurczaka dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój go w kostkę o grubości 2 cm.
Na dno patelni wlej 1/4 szklanki wody i wsyp cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie brązowawy karmel. Uważaj aby go nie przypalić ponieważ stanie się gorzki.
Do karmelu wrzuć kurczaka i smaż otulając go w karmelu.
Następnie dodaj sos sojowy, olej, sok z limonki, i przyprawy. Całość duś pod przykryciem wraz z połową szklanki wody ok. 10 minut.
Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dodajemy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczki chili z nasionami.
Całość smaż 8 minut.
Gotowe danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem Basmati.
pyyyyszne :) bałam się trochę tej kompozycji ale jest rewelacyjna, bardzo polecam :)
pamela
2013/08/14 15:00
Dzięki za przepis:) moje ulubione danie kuchni azjatyckiej. Następnym razem jednak zamienię curry na kurkumę, bo troszkę mi przytłoczyła inne smaki. Ale i tak polecam:)
Monika
2013/10/16 11:12
Ja do tego typu dań zawsze robię „chińską” surówkę z białej kapusty, niesamowicie komponuje się ze smakami azjatyckich potraw (i nie tylko azjatyckich), a ten kurczak po wietnamsku rewelacja
Karolcia
2013/11/18 17:19
Po prostu bomba!!!!! Nie jadłam nigdy nic lepszego, mam ochote to gotować codziennie i nawet nie wiedziałam ze to takie łatwe. Podalam do tego surowke z kapusty i marchewki taka jaka podają w chińskich restauracjach, pysznie pasuje. A na ryż słodki sos chili, mmmm…
ziomek
2013/12/22 13:51
Lipa a nie po wietnamsku, zawiodłem się!
eee
2014/02/04 17:41
Ziomal
Ta kuchnią interesuje się pare lat
Zamiast Garam Masala dodaj przyprawę 5 smaków plus sos rybny i glutamin sodu jak chcesz będzie orginał
Mandrynka
2014/04/10 17:56
Mnie nie wyszedl karmel :-(
Przez to kurczak nie ma takiego pięknego koloru, ale w smaku ok
Kasia
2015/12/18 12:44
Gdzie mogę dostać garam masalę?
Maniek
2015/12/22 22:28
Sos sojowy i garam masala – smaki mojego życia, ogólnie uwielbiam kuchnię azjatycką i indyjską. Kto jeszcze nie próbował garam masali – polecam, nawet do kanapki :D
Maciej
2016/01/04 15:03
W dużych sieciach sklepowych na specjalnych działach z żywnością egzotyczną lub w delikatesach oferujących wyłącznie takie produkty.
Paweł
2016/11/03 13:18
Do Kurczaka po Wietnamsku używa się mięsa z udka nie piersi, poza tym reszta się zgadza ;D
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
pyyyyszne :) bałam się trochę tej kompozycji ale jest rewelacyjna, bardzo polecam :)
Dzięki za przepis:) moje ulubione danie kuchni azjatyckiej. Następnym razem jednak zamienię curry na kurkumę, bo troszkę mi przytłoczyła inne smaki. Ale i tak polecam:)
Ja do tego typu dań zawsze robię „chińską” surówkę z białej kapusty, niesamowicie komponuje się ze smakami azjatyckich potraw (i nie tylko azjatyckich), a ten kurczak po wietnamsku rewelacja
Po prostu bomba!!!!! Nie jadłam nigdy nic lepszego, mam ochote to gotować codziennie i nawet nie wiedziałam ze to takie łatwe. Podalam do tego surowke z kapusty i marchewki taka jaka podają w chińskich restauracjach, pysznie pasuje. A na ryż słodki sos chili, mmmm…
Lipa a nie po wietnamsku, zawiodłem się!
Ziomal
Ta kuchnią interesuje się pare lat
Zamiast Garam Masala dodaj przyprawę 5 smaków plus sos rybny i glutamin sodu jak chcesz będzie orginał
Mnie nie wyszedl karmel :-(
Przez to kurczak nie ma takiego pięknego koloru, ale w smaku ok
Gdzie mogę dostać garam masalę?
Sos sojowy i garam masala – smaki mojego życia, ogólnie uwielbiam kuchnię azjatycką i indyjską. Kto jeszcze nie próbował garam masali – polecam, nawet do kanapki :D
W dużych sieciach sklepowych na specjalnych działach z żywnością egzotyczną lub w delikatesach oferujących wyłącznie takie produkty.
Do Kurczaka po Wietnamsku używa się mięsa z udka nie piersi, poza tym reszta się zgadza ;D