Surówka z kapusty pekińskiej
- 1 średnia kapusta pekińska
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 ogórek wężowy
- 15 pomidorków koktajlowych
- mała puszka kukurydzy
- 1 marchew
- pęczek koperku
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- 9 łyżek oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
TO CI SIĘ PRZYDA
- 2 miski
- tarka o grubych oczkach
- obieraczka
- szatkownica
- trzepaczka
Surówka z kapusty pekińskiej przepis
- Połowę kapusty pekińskie drobno poszatkuj i przełóż do miski.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, zasyp odrobina cukru i soli, a nastęnie odstaw na 10 minut. Do miski wrzuć tylko połowę.
- Marchew obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do reszty składników.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Do miski wrzuć tylko połowę.
- Na koniec dodaj połowę posiekanego koperku.
- Sałatkę dopraw solą pieprzem, 2 łyżkami majonezu, 2 łyżeczkami musztardy i szczyptą cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem do lodówki na 20 minut.
- Drobno poszatkuj pozostałą część kapusty i umieść w drugiej misce.
- Ogórka obierz (obieraj od jasne strony ku ciemniejszej) i pokrój w grubsze plastry, a następnie każdy z nich na 3 – 4 paski.
- Ogórka paprykę i cebulę dodaj do kapusty.
- W małej miseczce umieść sok z cytryny z odrobiną soli oraz pieprzy. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką.
- Następnie dodaj miód, musztardę i szczyptę ziół. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dolewaj małym strumieniem oliwę i intensywnie wymieszaj.
- Pomidorki pokrój w ćwiartki, dodaj do reszty i dokładnie wymieszaj z pozostałym koperkiem.
- Tą wersję polewaj sosem dopiero przed podaniem.