7 przepisów na domowe wyroby
Gotowe dania i przyprawy ułatwiają nam życie, ale go nie urozmaicają. Podpowiadamy 7 pomysłów na zastąpienie gotowego domowym. Nawet najlepsze gotowe produkty nie nie smakują tak wyśmienicie, jak własnoręcznie wykonane. Smaku domowego chleba czy makaronu nie da się z niczym porównać. Poznajcie nasze propozycje.
1. Pesto zielone
Kupowanie gotowego pesto jest trochę jak loteria – nigdy nie wiesz, na co trafisz. Kiedy już raz zrobisz własne pesto bazyliowe, zrozumiesz, że żaden słoik nie może się z nim równać.
Składniki pesto:
- 3 ząbki czosnku
- 2 pęczki świeżej bazylii
- 3 łyżki stołowe orzeszków pinii
- pół szklanki świeżo startego na drobnych oczkach sera parmezan lub grana padano
- pół szklanki oliwy z oliwek
- sól i świeży pieprz.
Przygotowanie:
Obieramy czosnek i siekamy drobno. Liście bazylii myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki lub siekamy – podobnie orzeszki piniowe (jeśli lubisz intensywny posmak orzechów, przed posiekaniem podpiecz je przez około 10 min w lekko rozgrzanym piekarniku.) Do naczynia lub moździerza dodajemy posiekane czosnek, bazylię, orzeszki. Całość ucieramy bądź miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy oliwę i parmezan. Dalej ucieramy. Doprawiamy całość solą i pieprzem i mieszamy. Domowe pesto można przechowywać w lodówce około 3 dni. Smacznego!
2. Przyprawa uniwersalna do zup, sosów i dań
Niestety na rynku trudno znaleźć przyprawę uniwersalną, która nie byłaby konserwowana wodorowęglanem sodu lub wzmocniona glutaminianem i sztucznymi aromatami. Dlaczego nie przyrządzić więc własnej mieszanki z dodatkiem ulubionych ziół? Ta przyprawa ma krótki termin ważności, ale jest zdrowa i prosta – przygotowanie jej zajmuje chwilę.
Składniki:
- 250g suszonej włoszczyzny (możesz ususzyć ją samodzielnie lub kupić mieszankę suszoną – wybieraj te o krótkim terminie przydatności)
- 3 łyżki kurkumy
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 5 łyżek soli jodowanej morskiej
- 2 łyżki ususzonego lubczyku
- 2 łyżki suszonej pietruszki
Przygotowanie
Całość wymieszać lub zmiksować blenderem (jeśli wolisz drobniejsze cząstki) i gotowe!
3. Galaretka owocowo-śmietankowa własnej roboty
Gotowe galaretki często są mocno przesłodzone i zawierają sztuczne aromaty, które są tańsze od wysokiej jakości soków owocowych. Gama ich smaków jest poza tym ograniczona. Sporządź pyszną galaretkę w zupełnie nowym wydaniu samodzielnie i zachwyć gości.
Składniki:
- 300 ml syropu owocowego lub kompotu
- 300 ml śmietany (10-15%)
- 20 g żelatyny
- cukier do smaku.
Przyrządzenie:
Żelatynę zmieszaj w 100 ml zimnej wody i pozostaw na godzinę. Do śmietany dodaj 3 łyżki cukru i mieszaj, aż cukier się całkowicie rozpuści. Połowę rozpuszczonej żelatyny podgrzej doprowadzając do wrzenia, ale nie gotuj. Podgrzaną żelatynę dokładnie wymieszaj ze śmietaną.
Śmietanę z żelatyną przelej do pucharków lub szklanek z przezroczystego szkła lub foremek na muffiny (efekt po wyjęciu będzie genialny). Każde naczynie wypełnij do połowy. Aby galaretka zastała się pod odpowiednim kątem to musisz przechylić naczynie i tak je pozostawić, jednak ostrożnie, aby się nie wylało. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Pozostałą część żelatyny snów doprowadź do wrzenia, ale jej nie gotuj. Żelatynę przelej do kompotu i dobrze wymieszaj. Wyjmij z lodówki utwardzoną galaretkę śmietankową i dopełnij naczynie kompotem zmieszanym z żelatyną. Włóż znów do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!
4. Musztarda domowa
Taka jak lubisz – pyszna i zdrowa, bez konserwantów. Jak ją przyrządzić?
Składniki (na 150 g słoiczek):
- po 3 łyżki ciemnej i jasnej gorczycy
- 1,5 łyżki octu winnego (biały lub różowy)
- 3 łyżki białego wina lub wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu gryczanego,
- 1 łyżka świeżych, drobno posiekanych ziół (wersja łagodna) lub 1 łyżka świeżego, drobno utartego chrzanu (wersja ostra).
Przygotowanie:
Gorczycę zostawiamy w całości lub rozcieramy w moździerzu albo blenderze. Surowa gorczyca nada musztardzie ostry smak – jeśli wolisz łagodną musztardę, przed utarciem upraż ziarna na suchej patelni.
Dokładnie mieszamy gorczycę z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin – w tym czasie musztarda nabierze właściwego smaku. Przed odstawieniem do lodówki zagotowujemy całość na chwilę i od razu zdejmujemy z ognia, następnie wystudzamy. Zamknięty słoiczek z musztardą można przechowywać w lodówce przez ok. 2 miesiące. Polecamy także przepis na sos winegret.
5. Prawdziwy gulasz
Często sięgasz po tzw. fixy z torebki przygotowując sosy, gulasze i zupy? Czytasz ich składy? Nawet te produkty, których producenci chwalą się niestosowaniem konserwantów, zawierają wzmacniacze smaku, maltodekstrynę, sztuczne barwniki i aromaty. A żadna torebka nie podrobi smaku prawdziwego gulaszu, który uzyskuje się poprzez długie duszenie mięsa.
Sprawdź przepis na zupę gulaszową po węgiersku oraz gulasz cielęcy z arcydelikatnym mięsem.
6. Kurczak jak z KFC (tylko lepszy)
Co prawda skład chrupiącej panierki do mięsa w KFC pozostaje tajemnicą (i może lepiej, bo może gdybyśmy go poznali, przerazilibyśmy się). Niemniej wytrawny kucharz znajdzie w jej smaku i strukturze pewne wiodące nuty, które potrafi odtworzyć. A robi się to tak:
7. Makaron domowy
Chcesz zrobić prawdziwą włoską pastę we własnej kuchni? Nic prostszego!
Składniki:
- 300g mąki pszennej typ 650
- 3 średnie jajka
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wlewamy do środka jajka. Zagarniamy całość widelcem i łączymy w całość. Następnie powstałe ciasto zagniatamy ręką i wyrabiamy, aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie ( ok. 20 minut). Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut, aby poleżakowało. Ciasto zrobi się jeszcze delikatniejsze, będzie też gotowe do wałkowania.
Aby zrobić wstążki (tagliatelle), należy ciasto rozwałkować i później użyć odpowiedniej nakładki (jeśli macie maszynkę do makaronu). Jeśli nie, kroimy ręcznie: dzielimy ciasto na 4 części, formujemy prostokąt i rozwałkowujemy najcieniej jak się da, lekko podsypując mąką. Rozwałkowany płat zwijamy na 3, do środka i jeszcze raz do środka i kroimy na 5–6 mm paski. Paski możemy zwinąć w gniazdka i odłożyć na ściereczce, aby przeschły. Gotujemy makaron w osolonej wodzie, tak aby pozostał al’dente. Podajemy jak chcemy. Smacznego!
Wypróbuj przepisy na: tagliatelle z cukinią i tagliatelle z łososiem
Wciąż głodny inspiracji? Zobacz przepisy na:
Smacznego!
Chyba jeszcze migdały starte powinny być w przepisie tego pesta..
Gdzie do pesto migdały?!
@asia: w przepisie nie ma migdałów, są tylko orzeszki pinii. Niemniej, sam czasem dodaję płatki migdałowe, bo nadają delikatniejszego smaku i dobrze komponują się z pesto i makaronem.
zamiast orzwszków pini -są drogie i nie zawsze można je dostać- można dodać nie migdałów jak piszecie tylko nasiona dyni. Sama robiłam i naprawdę wychodzi pysznie..
Czy domowy makaron można po zrobieniu przechowywać? Jeśli tak, to przez jaki okres czasu?
trzeba dobrze wysuszyć i w szczelnym słoiku może na prawdę długo leżeć.