Krem ze szparagów
- 0,5 litra bulionu
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 małe cebule
- 3 łyżki śmietany 18%
- pieprz i sól
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki oliwy z oliwek
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender ręczny
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz, aby to danie pomogło Ci w zrealizowaniu „projektu plaża” zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego. Pamiętaj również o tym, aby kremu ze szparagów nie gotować zbyt długo ponieważ straci swój intensywny, zielony kolor.
Krem ze szparagów przepis
- Szparagi dokładnie umyj w zimnej wodzie, oddziel i usuń twarde końcówki. Z sześciu szparagów odetnij główki do dekoracji a resztę podziel na ok. 5 cm kawałki.
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie piórka.
- Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie na średniej mocy palnika zeszklij cebulę.
- Cebulę przełóż do garnka, dodaj szparagi (łodygi i główki), wlej bulion i gotuj na małej mocy palnika, aż szparagi zmiękną (około 15 minut). Po 5 minutach gotowania wyjmij główki szparagów i odłóż na bok.
- Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Krem przelej do misek, podawaj udekorowany główkami szparagów i kleksem śmietany.