Pyszna i delikatna potrawa z indyka która rozpłynie się w ustach. Spróbujcie naszego sprawdzonego przepisu na rewelacyjny obiad.
Filet z indyka przepis
Czosnek pokrój na małe kawałki a następnie posyp je solą.
W filecie cienkim nożem zrób kilka nakłuć i wciśnij w nie kawałki czosnku tak aby równomiernie był nafaszerowany.
Dodatkowo ponakłuwaj w innych miejscach mięsa całe goździki.
Do miski wlej olej, dodaj musztardę, odrobinę kurkumy, rozmarynu oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
W powstałej marynacie dokładnie obtocz indyka i pozostaw pod przykryciem w lodówce na 2 godziny aby się marynował.
Po tym czasie na patelni rozgrzej olej i przesmaż mięso z każdej strony, aby zamknąć pory. Następie zmniejsz moc palnika i podlej całość różowym winem. Dusimy pod przykryciem ok. 45 min. co jakiś czas przewracając go na drugą stronę. Jeśli zabraknie płynu śmiało dolej wody.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Po 45 minutach wyjmij mięso z patelni i odłóż na talerz. Posmaruj z wierzchu konfiturą z czarnej porzeczki i przykryj delikatnie folią aluminiową, aby nie wystygło.
Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę i duś ją w płynie kilka minut. Pod sam koniec dodaj łyżeczkę miodu.
W połowie szklanki zimnej wody dokładnie wymieszaj mąkę. Wlewaj powoli do sosu cały czas mieszając.
Filet z indyka pokrój w 1 cm plastry i podawaj z sosem.
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Fantastycznie się prezentuje: )
Wypróbowane,bardzo dobry przepis, indyk inaczej:)