Fasolka po bretońsku


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g ogonówki (lub dowolnej innej wędzonki)
  • 200 g kiełbasy śląskiej
  • 500 g fasoli Jaś
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • rozmaryn
  • majeranek
  • cząber
  • kminek
  • papryka mielona słodka i ostra
  • masło
  • olej
  • mąka pszenna
  • sól i pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • duża miska

Dziś na obiad sycąca klasyka, czyli fasolka po bretońsku. Pożywny kociołek fasolowego gulaszu z dodatkiem cząbru oraz rozmarynu. Do tego wiejski chleb i wygodna leżanka.

Fasolka po bretońsku przepis

  1. Fasolę namocz w garnku zalewając ją 1,5 l wody. Odstaw na całą noc.
  2. Następnego dnia gotuj fasolę w tej wodzie wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi przez 1 godzinę i 35 minut bez przykrycia.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  4. Ogonówkę pokrój w 1 cm kostkę a kiełbasę na cienkie półksiężyce. Przesmaż je razem na patelni z odrobina oleju. Gdy będą mocno przyrumienione dodaj cebulę i mocno zeszklij.
  5. Na koniec dodaj na patelnię po szczypcie ostrej i słodkiej papryki, zmielonego kminku, cząbru, majeranku oraz 8 cm kawałek rozmarynu.
  6. Po 20 sekundach dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość 1 minutę.
  7. Zawartość patelni przełóż do garnka razem z pomidorami i nie myj jej.
  8. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i wsyp 2 łyżki mąki. Całość smaż aż powstanie zasmażka lekko przyrumieniona, zalej ją 100 ml zimnej wody i wymieszaj. Następnie przełóż ją bardzo powoli do garnka i dokładnie wymieszaj.
  9. Danie dopraw solą z pieprzem i gotową fasolkę po bretońsku podawaj z grubą pajdą wiejskiego chleba.