Kurczak po tajsku
- 500 g filetów z kurczaka
- 100 g orzechów nerkowca
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 marchew
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 dymka
- 30 g grzybów Mun
- 1/2 papryczki chili
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 limonka
- 2 cm kawałek imbiru
- 3 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
- 300 g ryżu Basmati i dzikiego
- olej ryżowy do smażenia
- sól i pieprz
- słodka papryka mielona
TO CI SIĘ PRZYDA
- wok
- papierowy ręcznik
- obieraczka do warzyw
Kurczak po tajsku przepis
- Grzyby włóż do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw aby namokły przez 15 minut. po tym czasie pokrój je w długie paski.
- Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu producenta.
- Słodkie papryki dokładnie umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w paski o wielkości zapałek tzw. Julienne.
- Marchewką obierz, a następnie pokrój w ten sam sposób co papryki.
- Imbir obierz krawędzią łyżeczki i zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
- Cebulę i czosnek obierz. Następnie razem z papryczką chili posiekaj bardzo drobno.
- Kurczaka dokładnie oczyść i umyj. Potem mięso osusz przy pomocy papierowego ręcznika i pokrój w paski o grubości 1 cm i długości 4 cm. Mięso dopraw solą, pieprzem oraz papryką słodką.
- Na palniku włączonym na dużą moc rozgrzej wok, a następnie wlej do niego odrobinę oleju i wrzuć na niego kurczaka.
- Gdy kurczak będzie złocisty zdejmij go z patelni.
- Dolej odrobinę oleju i wrzuć cebulę, szklij ją przez 30 sekund.
- Na osobnej patelni bez użycia tłuszczu upraż orzechy.
- Następnie dodaj warzywa pokrojone w Julienne. Od razu wrzuć również pokrojone w paski grzyby Mun, połówkę chili z pestkami, czosnek i imbir.
- Całość zalej sosem rybnym i sojowym oraz sokiem z 1 limonki, sosem słodko-kwaśnym chili, i posyp brązowym cukrem. Duś ok. 5 minut.
- Następnie zalej całość połową szklanki wody, dodaj przesmażonego kurczaka i pod przykryciem duś kolejne 5 minut.
- Pod koniec dodaj do dania orzechy.
- Gotowe danie podawaj z ryżem i pociętą w ukośne segmenty dymką.
Naprawdę świetny przepis! Zapraszam po więcej ciekawostek (również kulinarnych) na stronkę: facebook.com/basniowatajlandia Pozdrawiam!
Co to jest sos słodko-kwaśny chilli. kupujesz go gotowego ?
Dokładnie to się nazywa sweet chilli sauce, dostępny w każdym supermarkecie
jakim cudem niby e warzywa mają być chrupkie?? lol
Krótkie obsmażanie i będą chrupkie
bardzo dobry przepis. mnóstwo ciekawych smaków. tak się zastanawiam czy nastepnym razem trochę mleczka kokosowego nie dodać… ale bardzo smaczne. polecam
wypróbowałam ten przepis z kurczakiem oraz owocami morza, wiem że nie powinno się mieszać, ale ja lubię jak są tak złączone smaki. Dobre danie do zabrania do pracy.
Jak uzyskać taki kształt ryżu?
już wiem co zrobię narzeczonemu na obiad jutro.
Czy mogę użyć marynowanych grzybów do tego dania zamiast tych mun?
To zupełnie inne smaki! Nie sądzę, aby to był dobry pomysł. Użyj pieczarek, albo grzybów Shitake.
Włóż porcję do smukłej szklanki i ułóż dnem do góry na talerzu. Następnie delikatnie zdejmij, a powinien powstać kopiec na jej kształt.