Kurczak po tajsku


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 marchew
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 dymka
  • 30 g grzybów Mun
  • 1/2 papryczki chili
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 limonka
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
  • 300 g ryżu Basmati i dzikiego
  • olej ryżowy do smażenia
  • sól i pieprz
  • słodka papryka mielona

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wok
  • papierowy ręcznik
  • obieraczka do warzyw

Poznajcie moją wariację na temat kurczaka po tajsku. Delikatne kawałki kurczaka podane z mieszanką warzyw oraz ryżem dwukolorowym.

Kurczak po tajsku przepis

  1. Grzyby włóż do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw aby namokły przez 15 minut. po tym czasie pokrój je w długie paski.
  2. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu producenta.
  3. Słodkie papryki dokładnie umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w paski o wielkości zapałek tzw. Julienne.
  4. Marchewką obierz, a następnie pokrój w ten sam sposób co papryki.
  5. Imbir obierz krawędzią łyżeczki i zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
  6. Cebulę i czosnek obierz. Następnie razem z papryczką chili posiekaj bardzo drobno.
  7. Kurczaka dokładnie oczyść i umyj. Potem mięso osusz przy pomocy papierowego ręcznika i pokrój w paski o grubości 1 cm i długości 4 cm. Mięso dopraw solą, pieprzem oraz papryką słodką.
  8. Na palniku włączonym na dużą moc rozgrzej wok, a następnie wlej do niego odrobinę oleju i wrzuć na niego kurczaka.
  9. Gdy kurczak będzie złocisty zdejmij go z patelni.
  10. Dolej odrobinę oleju i wrzuć cebulę, szklij ją przez 30 sekund.
  11. Na osobnej patelni bez użycia tłuszczu upraż orzechy.
  12. Następnie dodaj warzywa pokrojone w Julienne. Od razu wrzuć również pokrojone w paski grzyby Mun, połówkę chili z pestkami, czosnek i imbir.
  13. Całość zalej sosem rybnym i sojowym oraz sokiem z 1 limonki, sosem słodko-kwaśnym chili, i posyp brązowym cukrem. Duś ok. 5 minut.
  14. Następnie zalej całość połową szklanki wody, dodaj przesmażonego kurczaka i pod przykryciem duś kolejne 5 minut.
  15. Pod koniec dodaj do dania orzechy.
  16. Gotowe danie podawaj z ryżem i pociętą w ukośne segmenty dymką.