Kurczak ze szpinakiem to doskonały pomysł na szybki obiad w upalne dni. Wybornie doprawiony szpinak wraz z podprażonym słonecznikiem i zrumienionym kurczakiem.
Kurczak ze szpinakiem przepis
Szpinak mrożony zlej zimna wodą na sitku aby się rozmroził. W przypadku świeżego wystarczy odciąć łodyżki i zblanszować we wrzątku lub surowy podsmażyć na patelni.
Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę.
Ser gorgonzola rozdrobnij w palcach na małe kawałki.
Na suchej, gorącej patelni upraż słonecznik.
Kurczaka dokładnie oczyść i umyj, następnie pokrój na kawałki o szerokości 1 cm i długości 5 cm. pokrojone kawałki dokładnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
Kurczaka polej olejem i dopraw sola z pieprzem.
Rozgrzej patelnię i wrzuć kurczaka. Smaż go aż będzie złociście przyrumieniony. Zdejmij go z patelni na talerz.
Na tą samą patelnię wrzuć 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący wrzuć cebulę i zeszklij. Do złocistej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśnięty szpinak, lub świeży. Smaż 3 minuty.
Następie dolej śmietankę i ser i kurczaka. Całość duś aż sos zgęstnieje ok 5 minut.
rewelacja!
polecam
Nawet moje dzieci niejadki wsunęły całe porcje
Gotuje_bo_lubie
2014/04/14 17:20
Potrawa zdrowa i bardzo smaczna, jednym słowem miszcz
55
2014/05/14 19:28
całość to ok.1260 kcal (bez słonecznika,rukoli i gorgonzoli)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Dołożyłam pesto zielone i miód malina
Pycha!!!
rewelacja!
polecam
Nawet moje dzieci niejadki wsunęły całe porcje
Potrawa zdrowa i bardzo smaczna, jednym słowem miszcz
całość to ok.1260 kcal (bez słonecznika,rukoli i gorgonzoli)