Rosół
- 1 wiejska kura
- 400 g żeberek wołowych
- 500 g ogona wołowego
- 1 szyjka z indyka
- 3 marchwie
- 2 pietruszki
- 5 gałązek selera naciowego
- 1 średni seler
- 1 por
- 10 liści lubczyku
- 2 duże cebule
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 1 płaska łyżka soli morskiej
- natka pietruszki
TO CI SIĘ PRZYDA
- duży garnek
Rosół przepis
- Mięsa dokładnie umyj. Kurczaka podziel na kawałki, a szyjkę oraz ogon pokrój na mniejsze części.
- Do garnka wrzuć wszystkie mięsa i zalej je zimną wodą do całkowitego zakrycia.
- Przykryj garnek pokrywka i na średniej mocy palnika gotuj aż rosół zacznie lekko bulgotać.
- Przy użyciu drobnego sitka wyjmij cały biały osad powstały na powierzchni rosołu ( szumowiny ).
- Następnie dodaj ziele angielskie, sól, liście laurowe i pieprz.
- Zmniejsz moc palnika tak aby rosół pod przykryciem delikatnie bulgotał i pozostaw go na 30 minut.
- Cebule przetnij na pół, a następnie razem z łupinami opal je nad palnikiem lub w piekarniku aż staną się czarne od strony przecięcia.
- Marchwie, pietruszki i korzeń selera obierz i pokrój na duże kawałki.
- Pokrojone warzywa razem z selerem naciowym i cebulami wrzuć do rosołu i niech delikatnie wszystko bulgocze przez 2 godziny.
- 15 minut przed końcem gotowania dodaj lubczyk.
- Na koniec cały rosół przelej przez sito i odcedź mięso z warzywami. Płyn z powrotem wlej do garnka i dopraw solą z pieprzem
- Marchew wyjmij z sita i pokrój w drobną kostkę.
- Rosół podawaj z posiekaną pietruszką i marchewką.
Ile litrów rosołu wychodzi z tego przepisu?
jeśli zalejemy 4 litrami to ok. 3 litrów zostanie.
dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :)
Super przepis! Ja dodaje jeszcze do wywaru 1 suszonego grzybka i kilka lisci salaty.
Pozdarwiam
Witam! pyszny rosołek! Pozdrawiam
Oj zachciało mi się rosołku :)