Jajecznica z kurkami
- 200 g kurek
- 6 jajek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- miód
- 1 mała cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- natka pietruszki
- masło
Porada szefa kuchni
Aby pozbyć się goryczki z mrożonych kurek, przed smażeniem obgotuj je przez chwilę w mieszance wody z mlekiem.
Jajecznica z kurkami przepis
- Grzyby dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła, gdy tłuszcz będzie gorący wrzuć cebulę.
- Do zeszklonej cebuli dodaj kurki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kurki dopraw od razu solom, sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz odrobiną miodu.
- Całość przesmaż aż woda spod grzybów wyparuje.
- Następnie dodaj jajka. Całość mieszaj drewnianą łyżką.
- Jajecznicę z kurkami na talerzu i posyp posiekaną natką pietruszki.