Pyzy ziemniaczane


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg ziemniaków surowych
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych (najlepiej ugotowane 1 dzień wcześniej)
  • 11 łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • 300 g boczku
  • oliwa

TO CI SIĘ PRZYDA

  • maszynka do mielenia
  • praska do ziemniaków
  • tarka o drobnych oczkach

Pyzy ziemniaczane to świetny dodatek do dań mięsnych, ale sprawdzi się również jako niezależne danie. Poznajcie sekret i smak domowych pyzów z ziemniaków gotowanych i surowych.

Pyzy ziemniaczane przepis

  1. Surowe ziemniaku zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i umieść w sitku wyścielonym ściereczką. Cały płyn z ziemniaków zbierz do miski. Pozostaw ziemniaki na 15 minut.
  2. Po tym czasie odciśnij z ziemniaków cały płyn do miski a same ziemniaki przełóż do osobnego naczynia.
  3. Do surowych ziemniaków przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce ugotowane ziemniaki.
  4. Płyn w misce po ziemniakach odlej tak aby osad z dna pozostał (skrobia ziemniaczana). A następnie dodaj do naczynia z ziemniakami i dokładnie wymieszaj.
  5. Całość dopraw solą, pieprzem. Dodajemy mąki ziemniaczanej i bardzo dokładnie wymieszaj.
  6. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj do niej łyżkę soli.
  7. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego lub mandarynki. Te mniejsze gotuj 7, a większe 12 minut w lekko bulgocącej wodzie.
  8. Rozgrzej na patelni odrobię tłuszczu.
  9. Boczek pokrój w kostkę, a następnie wrzuć go na patelnię i smaż aż uzyskasz skwarki.
  10. Pyzy podawaj ze skwarkami.