Zupa jarzynowa
- 1/2 dużego kalafiora lub 1 mały
- 300 g fasoli szparagowej (żółtej, zielonej lub mieszkanki obu)
- 150 g zielonego groszku
- 5 małych marchewek
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- 5 ziemniaków
- 200 ml śmietany 18%
- 2,5 litra bulionu mięsnego
- sól i pieprz do smaku
- posiekana pietruszka lub koperek
TO CI SIĘ PRZYDA
- obieraczka do warzyw
- duży garnek
Porada szefa kuchni
Składniki zupy możesz zmieniać, w zależności od występujących w danym sezonie lub własnych upodobań. Poza sezonem możesz skorzystać z mrożonek, które zachowują wysoką zawartość składników odżywczych. Aby zupa była bardziej sycąca dodaj do niej ugotowany, drobny makaron lub makaron świderki.
Zupa jarzynowa przepis
- Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obierz, a następnie opłucz pod bieżącą wodą.
- Ziemniaka pokrój w kostkę, marchewkę w plastry, a pietruszkę i selera zostaw w całości.
- Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze części. Każdy strąk na 2 lub 3 części
- Kalafiora umyj i podziel na mniejsze różyczki.
- W garnku zagotuj bulion.
- Do garnka dodaj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera. Gotuj przez 10 minut.
- Do gotującej się zupy dodaj groszek zielony, fasolkę szparagową i kalafiora. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Zahartuj śmietanę – w osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy.
- Następnie wlej całą śmietanę do zupy i wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą z pieprzem i zagotuj.
- Zupę przelej do misek lub talerzy, posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Pycha jarzynóweczka!:) Zastosowałam się do wszystkich wskazówek i warzywka wyszły chrupiące a zupa po prostu pierwsza klasa!
bardzo fajnie napisany przepis, nic dodać nic ująć :) jestem właśnie w trakcie gotowania, zobaczymy co wyjdzie ale jestem dobrej myśli. Dziękuje za wspaniały przepis pozdrawiam !