Gulasz wołowy
- 500 g wołowiny (gicz, rozbratel, łopatka)
- 300 ml czerwonego wina
- 300 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 150 g boczku
- 1 marchew
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- tymianek
- 2 liście laurowe
- 2 płaskie łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- olej
TO CI SIĘ PRZYDA
- trzepaczka
Gulasz wołowy przepis
- Mięso dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je w kostkę o grubości 2 cm i osusz papierowym ręcznikiem.
- Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę
- Pieczarki dokładnie umyj i osusz. 200 g przekrój na pół, a następnie w cienkie plastry. Pozostałe 300 g potnij na ćwiartki.
- Marchewkę obierz i przekrój wzdłuż. Następnie posiekaj w półksiężyce.
- Boczek pokrój w niewielką kostkę i wytop z niego tłuszcz na rozgrzanej patelni. Gdy powstaną przyrumienione skwarki zdejmij je z patelni, a tłuszcz pozostaw.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzuć kilka kawałków wołowiny i stopniowo dodawaj kolejne ( dzięki temu mięso się przyrumieni a nie poddusi ). Po przesmażeniu wszystkich kawałków odłóż je na talerz.
- Na patelnię wrzuć cebulę i przesmaż ją kilka chwil, następnie dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
- Następnie wlej wino i drewnianą łyżką zeskrob przywarte kawałki mięsa z dna patelni.
- Po 5 minutach duszenia wrzuć wołowinę, boczek i marchew i zawartość patelni do garnka. Całość zalej bulionem wołowym, dodaj koncentrat pomidorowy, pokruszone listki laurowe, tymianek, pieprz i odrobinę soli.
- Gulasz duś pod pół przykryciem przez 2,5 godziny.
- 30 minut przed końcem do gulaszu wrzuć 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki.
- Pozostałe 200 g przesmaż na osobnej patelni dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną drobno natką pietruszki i dorzuć do całości.
- Na osobnej patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodajemy mąkę i przesmażamy, aż uzyskasz lekko brązowy kolor.
- Do zasmażki wlewaj partiami zimną wodę ( pół szklanki ), mieszaj trzepaczką, a następnie przelej całość do garnka z gulaszem cały czas mieszając.
- Gotuj całość 3 minuty i dopraw solą.