Mus malinowy


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g malin
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 białka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka malinowa
  • 15 listków świeżej mięty
  • 1 tabliczka białej czekolady schłodzonej w lodówce
  • papryczka chili lub świeżo mielony kolorowy pieprz
  • cukier puder
  • 4 łyżki cukru kryształ

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o drobnych oczkach
  • mikser
  • blender
  • młynek do pieprzu
  • folia spożywcza

Mus malinowy to orzeźwienie, które oczaruje każdego w te ciepłe dni. Delikatny mus owocowy z kawałkami białej czekolady - rozpusta dla naszego podniebienia.

Mus malinowy przepis

  1. W wysokim naczyniu zblenduj maliny, a następnie przelej je do rondla i postaw na palniku włączonym na małą moc.
  2. Miętę drobno posiekaj i dodaj do garnka z malinami wraz z cukrem kryształowym.
  3. Gdy maliny zaczną bulgotać wsyp galaretkę i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika. Od razu całość wylej na duży talerz lub patelnię i włóż do zamrażalnika aby stężało.
  4. Śmietanę ubij z 3 łyżkami cukru pudru, następnie zakryj szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki.
  5. Białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę , dodaj 2 łyżki cukru pudru i ponownie ubij.
  6. Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  7. Do bitej śmietany dodaj maliny i wymieszaj, następnie dodaj czekoladę i również wymieszaj. Partiami dodawaj do całości białka i delikatnie wymieszaj trzepaczką.
  8. Dodaj do musu drobno posiekaną chili lub mielony
  9. Gotowy deser przelej do pucharków i schłodź w lodówce przez 35 minut.