Kaczka w pomarańczach to klasyczna potrawa której Powinniście spróbować w nowoczesnej odsłonie z pomarańczami. Nasza kaczka to elegancki pomysł na obiad.
Kaczka w pomarańczach przepis
Zamarynuj udka w soli, pieprzu, posiekanym czosnku i tymianku (najlepiej zrób to dzień wcześniej)
Rozgrzej olej na patelni i połóż na niej mięso.
Gdy kaczka będzie złocista ze wszystkich stron, podlej ją winem.
Po odparowaniu alkoholu, dolej sok z pomarańczy oraz dodaj owoce jałowca i skórkę z pomarańczy (najlepiej obierz ją obieraczką do warzyw - wtedy łatwiej ją usunąć pod koniec przygotowania i jest bez białej błony).
Duś całość ok. 1,5 godziny.
Odcedź sos, a następnie zagęść mąka rozrobioną z wodą (w zależności jak gęsty chcesz mieć sos, tyle dolej płynu). Proponuję gęstszy.
Następnie dodaj dwie łyżki kwaśnej śmietany.
Na sam koniec, aby dodać świeżości gęstemu sosowi dolej świeży sok z połowy pomarańczy.
kocham kaczki w pomarańczach, ja osobiście polecam marynować je w rozmarynie i czerwonym winie
amelia22
2011/05/12 17:41
czekam więc na te kluski śląskie
Bałanka
2014/01/03 20:53
Zrobiłam, pyszna :) użyłam piersi z kaczki, podałam krojoną w plastry z kluskami śląskimi, duszonymi jabłkami…. Mniam! Strasznie bałam się co wyjdzie, robiłam pierwszy raz, ale jest pycha, soczysta i wykwintna.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
kocham kaczki w pomarańczach, ja osobiście polecam marynować je w rozmarynie i czerwonym winie
czekam więc na te kluski śląskie
Zrobiłam, pyszna :) użyłam piersi z kaczki, podałam krojoną w plastry z kluskami śląskimi, duszonymi jabłkami…. Mniam! Strasznie bałam się co wyjdzie, robiłam pierwszy raz, ale jest pycha, soczysta i wykwintna.