Zupa szczawiowa
- 1 pęczek świeżego szczawiu (ok 250 g)
- 350 – 400 g ziemniaków
- koperek młody
- po 1 jajku ugotowanym na twardo na osobę
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu do zabielenia zupy
- Świeży lubczyk
Bulion:
- 250 g wołowiny rosołowej
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ½ średniego korzenia selera
- 2,5 l wody
Porada szefa kuchni
Znakomitym dodatkiem do zupy będą warzywa i pokrojone mięso. Możesz również urozmaicić ją o smak botwiny oraz niewielkiej ilości grzybów suszonych. Aby nadać wyrazistości i finezji potrawie, zamiast kurzych jaj dodaj przepiórcze.
Zupa szczawiowa przepis
- Włoszczyzną rosołową obierz ze skórek i potnij na mniejsze kawałki.
- Do garnka wrzuć wszystkie składniki na rosół i zalej wodą.
- Ustaw garnek na palniku i włącz go na średnią moc. Garnek przykryj pokrywką, a gdy zacznie się prawie gotować, uchyl ją i zmniejsz moc palnika. Rosół nie powinien bulgotać.
- Gotuj bulion przez 30 minut.
- Szczaw dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o grubości ok ½ cm, a następnie włóż je do garnka z osoloną wodą i ugotuj na sypko.
- Szczaw posiekaj drobno razem z łodygami.
- Po 30 minutach gotowania bulionu wyjmij wszystko ze środka i dodaj posiekany szczaw. Całość dopraw solą z pieprzem i lubczykiem.
- W osobnej miseczce umieść śmietanę, a następnie dodaj do niej odrobinę ciepłej zupy i dokładnie wymieszaj. Gdy się zahartuje, możesz wlać do garnka i wymieszać.
- Na koniec dodaj do zupy ziemniaki i udekoruj świeżym koperkiem.