Wpisując się w nurt ostatniej popularności tatara w naszym kraju, dziś na przystawkę polecam domowy, wykonany z doskonałej jakości mięsa, tatar wołowy - 100% wołowiny, bez żadnych gwiazdek.
Tatar przepis
Mięso dokładnie oczyść z błonek i umyj. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
Mięso wołowe przepuść przez maszynkę do mielenia na najdrobniejszych oczkach.
Do zmielonego mięsa dodaj 2 łyżeczki zimnej wody, musztardę, odrobinę soli i pieprzu.
Całość bardzo dokładnie wyrabiaj przez dłuższą chwilę.
Następnie uformuj porcje go na kształt kotleta mielonego i zrób wgłębienie na żółtko.
Aż mi ślinka cieknie. Doskonałe mięso i fantastyczny pomysł z położeniem żółtka na cebuli.
SIwy
2013/12/07 19:46
Niestety ale bzdety. Polędwica powinna być siekana a nie mielona! Wiadomo, że siekanie polędwicy to pracochłonna i czasochłonna sprawa i sam mielę mięso ale na pewno nie przez malutkie oczka. Gdyby ktoś w restauracji podał mi mielone mięso zamiast siekanego to na starcie zjebka :) Co to ma być? Pasta? Do tego nie mogę się zgodzić z tym, że mięso zostaje wcześniej przyprawione – przed podaniem na talerz.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Aż mi ślinka cieknie. Doskonałe mięso i fantastyczny pomysł z położeniem żółtka na cebuli.
Niestety ale bzdety. Polędwica powinna być siekana a nie mielona! Wiadomo, że siekanie polędwicy to pracochłonna i czasochłonna sprawa i sam mielę mięso ale na pewno nie przez malutkie oczka. Gdyby ktoś w restauracji podał mi mielone mięso zamiast siekanego to na starcie zjebka :) Co to ma być? Pasta? Do tego nie mogę się zgodzić z tym, że mięso zostaje wcześniej przyprawione – przed podaniem na talerz.