Maliny
Maliny, to owoce bardzo pospolitej rośliny, która rośnie dziko lub jest uprawiana niemal na całym świecie. Zadziwia jednak jak wielkie jest spektrum niepospolitych właściwości tej rośliny, nie tylko owoców. Dowiedzcie się sami jakie bogactwo kryją w sobie dla nas maliny.
Przede wszystkim powiedzmy sobie o ich właściwościach odżywczych. Owoce maliny zawierają cukry: glukozę, fruktozę i sacharozę, związki śluzowe, błonnik, karoten, sole mineralne: żelazo (składnik hemoglobiny), miedź, mangan, magnez, ryboflawiny, niacyny, pektyny, antocyjany, kwasy organiczne (askrobinowy, jabłkowy, cytrynowy, salicylowy), witaminy A, B1, B2, B3, C, K, PP.
Mamy wrażenie, że ta lista dobroczynnych składników nigdy się nie kończy.
Zawierają również kwas elagowy, który ma właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, uspokajające, obniżające ciśnienie krwi, wspomagające leczenie przeziębień, zapaleń jamy ustnej, gardła i krtani. Zostało udowodnione, że kwas elagowy posiada również właściwości przeciwnowotworowe: hamuje procesy nowotworowe w płucach i wątrobie.
Nie tylko owoce, również pozostałe części tej rośliny: liście, młode pędy czy korzenie (podobnie jak jeżyny) mają lecznicze działanie.
Liście maliny zawierają: kwasy organiczne, śluzy, sole mineralne, garbniki, witaminy w tym dużo witaminy C i dlatego mają działanie przeciwbakteryjne, ściągające i przeciwzapalne.
Wyciągi z liści maliny rozkurczają mięśnie gładkie jelit, naczynia krwionośne, macicę. Pomagają w leczeniu dolegliwości kobiecych, w zaburzeniu miesiączkowania i upławach. Dzięki dużej zawartości garbników, hamują rozwój bakterii jelit, zmniejszając przedłużającą się biegunkę.
Wiosną i latem powinniśmy zbierać młode, tegoroczne pędy, bez ogonków i suszyć w przewiewnych, ocienionych miejscach, by później móc korzystać z ich właściwości. Zarówno możemy suszyć kwiaty, liście jak i owoce maliny, które powinniśmy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Maliny mają zastosowanie w leczeniu różnego rodzaju nerwic, w neurastenii, przewlekłych i ostrych zakażeniach.
Jest to niezwykle wspomagająca nasz organizm roślina, którą nasza rodzima medycyna ludowa zalecała w leczeniu niedokrwistości. Herbatki i soki z malin o właściwościach napotnych stosujemy w zapaleniu oskrzeli i przeziębieniu, a w połączeniu soku z miodem, leczymy astmę.
Maliny zawierają antyoksydanty działające jako wymiatacz wolnych rodników i w ten sposób chroniących nasze komórki.
Ostatnio, co potwierdzają polscy lekarze, znalazły zastosowanie w diecie i kuracjach odchudzających. Działanie ketonu izolowanego z malin jest takie, że zwalcza otyłość obniżając wagę komórek tłuszczowych i w ten sposób normując metabolizm organizmu. Poza tym biorą udział w procesach trawiennych (duża zawartość błonnika) i oczyszczają organizm z toksyn.
Może to dziwić, ale jednak nie wolno nadużywać malin w początkowym okresie ciąży, gdyż mają właściwości pobudzające skurcze macicy.
Niezmiernie szeroka jest gama możliwości do wykorzystania malin w przepisach kulinarnych. Możemy wykorzystać je do przyrządzenia wspaniałych świeżych deserów jak choćby mus malinowy.
Maliny mają nie tylko zbawienne działanie na wnętrze naszego organizmu, lecz również na zewnątrz. Dowiedz się tutaj jak pielęgnować urodę w naturalny sposób stosując maliny!