Cynamon
Cynamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która kojarzy mi się z zimowym wieczorem przy kominku i z czymś słodkim do jedzenia. Zapraszam na małą podróż w świat właściwości cynamonu i dań z jego dodatkiem.
Przyprawę tę pozyskuje się z kory cynamonowca cejlońskiego (najlepszy gatunek cynamonu). Korę ze ściętych gałązek poddaje się krótkiej fermentacji i oczyszcza z korowiny zewnętrznej oraz wewnętrznych resztek łyka. Powstałe paski kory są następnie suszone na słońcu. W czasie tego procesu przybierają charakterystyczną, rdzawą barwę i zwijają się z obu stron paska kory (cecha charakterystyczna dla gatunku) tworząc złączone dwie rurki, nazywane w handlu laskami.
Cynamon jest popularną przyprawą kuchenną, której używamy pod dwiema postaciami: proszku lub we wspomnianych już laskach. Dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu (który ma działanie antyseptyczne) ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.
Niewielu z nas podejrzewa tę przyprawę o wspaniałe właściwości. Zobaczcie sami jakie cuda działa w naszym organiźmie:
– reguluje stężenie cukru we krwi- stwierdzono, że cynamon ma działanie podobne do insuliny. Zwiększa metabolizm glukozy nawet 20- krotnie! Jest to przyprawa, która może przeciwdziałać cukrzycy typu II. Jednak pamiętajcie, że osoby chore na cukrzycę powinny skonsultować z lekarzem przyjmowanie terapeutycznych dawek cynamonu;
–reguluje poziom złego cholesterolu LDL;
-działa przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie (ta przyprawa skutecznie niszczy grzyby typu Candida!) Niektórzy świadomie stosujący cynamon twierdzą, że zniknął im biały nalot na języku. W dzisiejszych czasach, gdzie wciąż wszechobecna jest antybiotykoterapia, warto kontrolować rozrost candidy;
-jest silnym antyoksydantem;
-chyba najlepsza naturalna odżywka dla skóry – szczególnie jeśli chodzi o zmiany atopowe i trądzik;
-może spowalniać rozrost komórek nowotworowych;
-działa silnie antybakteryjnie- “konserwuje” organizm;
-działa na funkcje poznawcze- usuwa on złogi β-amyloidu, substancji, której nagromadzenie prowadzi min. do choroby Alzheimera. Z badań wynika także, że hamuje agregację białek tau. Stwierdzono, że sam zapach cynamonu polepsza funkcje poznawcze;
-niektóre badania sugerują, że cynamon zwiększa stężenie insuliny we krwi. Insulina ma pośredni wpływ na lepszą wydajność umysłową; jest to swego rodzaju steryd, jeśli chodzi o rozrost mięśni. Może przydać się zatem na siłowni;
-cynamon zawiera natomiast kumarynę i w wysokich dawkach jest hepatoksyczny! Dlatego nie przesadzajcie z tą przyprawą: 0.1mg/kg masy ciała to odpowiednia dawka cynamonu.
Wiedząc już teraz to wszystko o zdumiewającym działaniu cynamonu, możemy przejść do zastosowania go w kuchni.
Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu (polecam przepis na ryż z jabłkami), pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki.
Zachęcam Was też do wypróbowania naszych przepisów na racuchy z jabłkami i tosty francuskie. Smacznego!