Krokiety z kapustą
- 4 naleśniki
- 400 g kapusty kiszonej
- 1 średnia cebula
- koperek
- natka pietruszki
- cząber
- kminek
- koncentrat pomidorowy
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 ziarna pieprzu
- sól
- majeranek
- cukier
- olej
- bułka tarta
- 2 jajka
Porada szefa kuchni
Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, wystarczy żebyś ją spłukał pod bieżącą wodą i dokładnie odcisnął z wody. Jeśli jest a mało kwaśna dodaj do niej sok z cytryny.
Krokiety z kapustą przepis
- Drobno posiekaj kapustę, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i gdy tłuszcz będzie gorący dodaj cebulę. Po zaszkleniu wrzuć do garnka kapustę, listki laurowe, ziela angielskie i pieprz w ziarnach
- Całość zalej wodą tak, aby kapusta była zakryta płynem i gotuj pod przykrywką ok. 30 min - kapusta powinna być miękka i chrupiąca.
- Ostatnie 10 minut gotuj bez przykrycia, aby płyn odparował.
- Następnie dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, cząber, majeranek, kminek, odrobinę soli, cukru i całość przesmaż przez ok. 10 minut.
- Do tak przygotowanej, odparowanej kapusty po zdjęciu z gazu wrzuć po 2 łyżki posiekanego drobno koperku oraz natki pietruszki. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Gdy farsz będzie chłodny ułóż 1/4 farszu na środku naleśnika, zawiń boki do środka, a następnie jeden koniec od naszej strony zawiń ku górze. W ten sposób powstanie zgrabny krokiet.
- Gotowe naleśniki obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej i smaż na złoto na rozgrzanym oleju.