Curry


przyprawa curry

Curry to nazwa sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej, w skład których najczęściej wchodzi mięso, warzywa i ryż. Nam kojarzy się głównie z mieszanką przypraw o charakterystycznym żółtym lub czerwonawym zabarwieniu. Przygotowałam dla was kilka słów o tej wspaniałej mieszance przypraw oraz nasze przepisy z curry w roli głównej.

Polecam nasze przepisy na zupę krewetkową, kurczaka po wietnamsku i ryż curry z warzywami i kurczakiem.

Nazwa pochodzi od tamilskiego kari, co oznacza dosłownie: „sos”. Sama potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Istnieje nawet adaptowane do japońskich upodobań kare raisu – curry z ryżem. Na Zachodzie nazwa „curry” kojarzy się właśnie z gotową mieszanką odpowiednich przypraw sproszkowanych (proszek curry), niekiedy zmieszanych z olejem lub ghi (pasta curry). Zwyczaj mielenia przypraw „na zapas” został wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów, wracających z Indii do kraju w XVIII wieku. Do niedawna był niemal niespotykany w samych Indiach.

Istnieje wiele odmian curry, różnicę w smaku zawdzięczając odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw, tzw. masali, przyrządzanej na bieżąco, ucieranej za każdym razem w moździerzu ze świeżych składników. Dobór składników zależy od samej potrawy, od regionu oraz osobistych upodobań wytwórcy, jednak najczęściej spotykanymi są: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, chili. Możliwe są jeszcze: cynamon, czosnek pospolity, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, sól i szalotka.

Nie ma ściśle ustalonych proporcji przypraw.

Jeżeli chodzi o gotowe mieszanki dostępne w handlu, wybór jest dość ograniczony. Wyróżnia się  curry indyjskie, łagodniejsze w smaku. Barwa, w zależności od proporcji składników: żółta lub czerwona. Druga odmiana tej mieszanki to curry ze Sri Lanki, które jest ostrzejsze w smaku. W tej wersji przyprawy przed zmieszaniem są palone i prażone, dlatego mieszanka ma barwę ciemnobrązową.

Pamiętajmy, że proszek curry jest bardzo wrażliwy na wilgoć i światło, dlatego zaleca się przechowywanie w szczelnie zamkniętych pojemnikach w zaciemnionym miejscu

Fot: http://www.123rf.com/

Źródło informacji: Wikipedia

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes