Faszerowane pałki z kurczaka
- 6 pałek z kurczaka
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 100 g boczku
- 1 średnia cebula
- pół pęczka pietruszki
- majeranek
- cząber
- estragon
- zmielona słodka i ostra papryka
- rozmaryn
- tymianek
- sól i pieprz
- olej
Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 350 ml zimnego mleka
- sól i biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- szałwia
TO CI SIĘ PRZYDA
- naczynie żaroodporne
- wykałaczki
Faszerowane pałki z kurczaka przepis
- Małym, ostrym nożem natnij kostkę pałki dookoła na wysokości 2 cm od końca nóżki.
- Następnie luzuj kości po szerszej części, powoli przesuwając się ku dołowi.
- Oddziel mięśnie od kości mocnym pociągnięciem i wyciągnąć kość jednym ruchem.
- Tak przygotowane wytrybowane pałki zamarynuj w soli, pieprzu, paprykach oraz estragonie. Odstaw do lodówki aby smaki się przegryzł.
- Ugotuj kaszę według instrukcji producenta na instrukcji, a następnie ją przestudź.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Z boczku wytnij skórę a następnie pokrój go na drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż boczek. Gdy się przyrumieni dodaj cebulę i smaż aż się lekko zeszkli.
- Do kaszy wrzuć boczek i cebulę i doprawi solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, rozmarynem i drobno posiekaną pietruszką.
- Pałki nafaszeruj przygotowaną masą i zepnij wykałaczkami, aby się nie rozpadły.
- Podsmaż je na złoto na mocno rozgrzanym oleju, kilka minut z każdej strony. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym.
- Do rondla ustawionego na włączonym palniku dodaj masło, a gdy się rozpuści dodaj mąkę. Całość intensywnie mieszaj aż powstanie jasna zasmażka.
- Następnie dolej zimnego mleka cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Pod koniec dopraw solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i listkami szałwii. Po 5 minutach powinien powstać gęsty beszamel.
- Faszerowane pałki z kurczaka zalej przygotowanym sosem w naczyniu żaroodpornym, i przyozdob listkami szałwii.
- Naczynie włóż do pieca na 45 minut.
- Po wyjęciu z pieca pozwól, aby całość nieco się ścięła i wystygła.
Luzowanie kurczaka to coś czego się jeszcze nigdy nie podjęłam i nie wiem czy kiedyś się odważę :) Ciekawe farsz :)
Luzowanie prosta rzecz, tak jak filetowanie pomidora :) Spróbuj, nic to nie kosztuje.
Kapitan: świetny przepis!