Spaghetti aioli


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • natka z pietruszki
  • sok z cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • cedzak

Prostszego przepisu ze świeczką szukać. Fantastyczne spaghetti aioli swoją prostotą i smakiem zaskoczy każdego. Jego elegancki wygląd sprawdzi się na romantyczne kolacje.

Spaghetti aioli przepis

  1. Do garnka wlej większą ilość wody i zagotuj. Następnie wsyp 3 łyżeczki soli.
  2. Na patelnię wlej 5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek.
  3. Czosnek pokrój w drobne płatki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Całość smaż na niewielkim ogniu, aby czosnek oddał swój aromat do oliwy, a przy tym się nie spalił.
  4. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  5. Gotowy odsączony makaron wrzuć bezpośrednio do oliwy z czosnkiem i przesmaż całość. Następnie dopraw solą z pieprzymy i zdejmij z ognia.
  6. Całość rozłóż na talerzu i posyp z wierzchu pietruszką.