Ciasto czekoladowe, które poprawi humor każdemu w pochmurny dzień. Tak czekoladowego ciasta jeszcze nie jedliście. Jeśli jeszcze dodam, że zwieńczone jest ono czekoladowym "ganasz" i malinami to...
Ciasto mega czekoladowe przepis
Spód blachy wyłóż pergaminem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C – grzałka dolna i górna.
Piekarnik nagrzewamy do 160 st. grzałka górna i dolna.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w dużej misce przy użyciu miksera przez około 2 minut.
Gotową masę wylej do formy i piecz 45 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni C z termoobiegiem i piecz 20 minut. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbij i wyjmij wykałaczkę. Jeśli jest „czysta”, to znak że jest dobre i można je wyjąć.
10 minut przed końcem pieczenia ciasta, w rondlu zagotuj śmietankę, a następnie zdejmij ją z palnika i przelej do miski. Dodaj do niej połamana na drobne kawałki czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Do masy czekoladowej dodaj syrop malinowy i dokładnie wymieszaj
Gorące ciasto wyjmij z pieca i ostudź.
Następnie obkrój boki dookoła, zdejmij ring i polej wierzch czekoladowym Ganache oraz udekoruj malinami.
ciasto obłędne! musiałam zastąpić mąkę pszenna, orkiszowa, ale chyba na smaku tylko zyskało.
Zrobiłam tylko jeden błąd, chcąc przełożyć ciepłe ciasto masa ganache:) Ale poskładałam je w całość.
Maliny mrożone też dały radę.
Dziekuje za cudowny przepis, który przekażę dalej!
Barbara
2013/11/09 21:06
Bardzo proste w wykonaniu ciasto a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania! Polecam kazdemu! Następnym razem przełożę je kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek tak jaz zwykła to robić moja babcia ze swoimi ciastami czekoladowymi. :)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
ciasto obłędne! musiałam zastąpić mąkę pszenna, orkiszowa, ale chyba na smaku tylko zyskało.
Zrobiłam tylko jeden błąd, chcąc przełożyć ciepłe ciasto masa ganache:) Ale poskładałam je w całość.
Maliny mrożone też dały radę.
Dziekuje za cudowny przepis, który przekażę dalej!
Bardzo proste w wykonaniu ciasto a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania! Polecam kazdemu! Następnym razem przełożę je kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek tak jaz zwykła to robić moja babcia ze swoimi ciastami czekoladowymi. :)