Gruszki Piękna Helena


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 3 gruszki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 cytryna
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml brandy
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • 9 kulek lodów waniliowych

Wspaniały przepis na słynne gruszki Piękna Helena. Skąpane w waniliowym syropie gruszki, oblane gorzką czekoladą z brendy i posypane chrupiącymi płatkami migdałów.

Gruszki Piękna Helena przepis

  1. Gruszki umyj i obierz, po czym pokrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  2. Do rondla wlej ok. 600 ml wody, sok z całej cytryny.
  3. Przetnij laskę wanilii na pół i wyjmij ziarenka z jej środka. Wanilię (z ziarenkami) dodaj wraz z cukrem do rondla.
  4. Gotuj syrop pod przykryciem przez 5 minut.
  5. Przetnij gruszki na pół i oczyść z gniazda z nasionami. Nożem trójkątnym nacięciem pozbądź się końcówki.
  6. Owoce wrzuć do syropu i gotuj przez ok. 15 minut.
  7. W osobnym garnku zagotuj wodę. Połóż na nim miskę i dodaj do niej pokruszoną czekoladę oraz masło.
  8. Poczekaj aż wszystko się rozpuści, po czym dodaj brandy i dobrze wymieszaj.
  9. Na suchej patelni lekko zarumień płatki migdałów.
  10. Wyjmij gruszki z syropu i odstaw do ostudzenia.
  11. Chłodne gruszki udekoruj polewą czekoladową, płatkami migdałowymi i podawaj z kulkami lodów.