Modra kapusta


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 60 g żurawiny
  • 150 ml czerwonego wina
  • masło
  • 1 cebula
  • 1 jabłko szara reneta
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 100 g boczku parzonego
  • cukier
  • ocet jabłkowy

TO CI SIĘ PRZYDA

  • szatkownica
  • tarka o drobnych oczkach

Modra kapusta - klasyk kuchni śląskiej. Poznaj wersję, która zachwyci Ciebie i Twoich gości. Przepis na czerwoną kapustę z dodatkiem żurawiny i boczku, a także odrobiny czerwonego wina jest oparty na najstarszych książkach kucharskich z lekką nutką fusion.

Modra kapusta przepis

  1. Obierz kapustę z 2 pierwszych warstw i posiekaj w paski nożem lub na szatkownicy. Zagotuj wodę w garnku i wrzuć do niej kapustę. Gotuj, aż będzie al dente. Następnie odcedź i zostaw, aż się ostudzi.
  2. Pokrój boczek w niewielką kostkę.
  3. Obierz i posiekaj cebulę.
  4. Wrzuć boczek z odrobiną masła na zimną patelnię. Smaż aż zrobią się skwarki, a wtedy dodaj cebulę i szklij ją przez 4 minuty.
  5. Wrzuć do tego kapustę i przesmażaj chwilę.
  6. Zetrzyj jabłko na tarce.
  7. Zawartość patelni podlej winem i dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, żurawinę oraz odrobinę cukru i jabłko. Całość duś przez 15 minut pod przykryciem.
  8. Zdejmij pokrywkę i pozwól, aby pozostały płyn odparował.
  9. Dodaj 2 łyżki octu i wymieszaj.