Piernik


10 osób
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 450 g mąki tortowej typ 450
  • 200 g cukru
  • 240 ml mleka
  • 180 ml oleju
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 100 g suszonej żurawiny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • forma do pieczenia

Przepyszny domowy piernik, idealny na święta. Poznaj przepis na delikatny i miękki piernik, który długo zachowa swoją świeżość.

Piernik przepis

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Żurawinę namocz we wrzątku.
  3. Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
  4. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę.
  5. W drugiej misce zmieszaj ze sobą mleko, żółtka, przesianą mąkę, kakao i sodę oczyszczoną.
  6. Dodaj olej, połowę cukru, przyprawę do oraz połowę słoika powideł śliwkowych.
  7. Gdy otrzymasz sztywną pianę z białek, dodaj pozostałą połowę cukru i dalej bijaj, aż pozbędziesz się kryształków.
  8. Następnie wszystko przełóż do pierwszej miski i wymieszaj.
  9. Odcedź żurawinę
  10. Blaszkę wyłóż pergaminem
  11. Dodawaj teraz po 1 łyżce piany do naszej ciemnej masy cały czas mieszając całość szpatułką.
  12. Dodaj żurawinę i wymieszaj.
  13. Tak przygotowaną masę przelej do blaszki i piecz ok. 30 minut (warto przed końcem wsadzić patyczek w środek i sprawdzając czy jest suchy).
  14. Wystudzony piernik przekrój na pół i przełóż 1 słoiczkiem powideł śliwkowych lub dowolnym innym kwaskowatym dżemem.
  15. Posyp z wierzchu cukrem pudrem.