Filet z karpia - nieodzowny element każdej Wigilii. Zamiast tradycyjnych dzwonek polecamy filet - mniej ości i więcej frajdy z jedzenia.
Filet z karpia przepis
Filet z karpia natnij pionowymi ruchami noża - nacięcie w bardzo niewielkich odstępach (w ten sposób przetniesz ości). Ma powstać coś na kształt grzebienia, ale uważaj by nie przeciąć skóry.
Następnie filet skrop sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw na 30 minut.
W tym samym czasie przygotuj sos. Do rondla wsyp cukier i na małym ogniu zrób karmel. Uważaj by go nie spalić, bo sos będzie gorzki.
Do złotego karmelu dolej 0,5 l ciemnego piwa i od razu przypraw liściem laurowym, zielem angielskim, rozgniecionymi nożem jagodami jałowca oraz solą z pieprzem do smaku.
Zredukuj sos, aż powstanie ok. 1 szklanki płynu.
Na sam koniec dodaj sok z jednej pomarańczy, syrop malinowy i posiekane drobno pierniczki (najlepiej bez polewy).
Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje ( sos możesz przecedzić, a jeśli będzie za gorzki dodaj doń nieco miodu).
Filety z karpia podziel na fragmenty o szerokości 5 cm.
Kolejno obtocz je w mące pszennej i rozgrzej olej na patelni ( głębokość ok. 1 cm), oraz rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Najpierw smaż od strony skóry, a następnie od mięsa.
Gdy panierka będzie złota przerzuć je do pieca na 10 minut.
Gotowe filety z karpia polej sosem piernikowym i podawaj.
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO