Ciasto na pizzę
Ciasto:
- 300 g mąki typ 600
- 20 g drożdży
- 180 ml ciepłej wody (ok. 35 stopni C)
- sól
- cukier
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
- ser Mozzarella
- pomidorki koktajlowe
- szynka parmeńska
- rukola
- parmezan
- !Sos Pomidorowy
TO CI SIĘ PRZYDA
- bawełniana ściereczka
- praska do czosnku
- stolnica
- trzepaczka
- duża miska
- sito
- papier do pieczenia
- tarka o grubych i cienkich oczkach
Ciasto na pizzę przepis
- Do miski wlej połowę ciepłej wody i rozkrusz drożdże. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i tyle mąki aby powstała konsystencja kwaśnej śmietany. Całość wymieszaj trzepaczką i odstaw pod przykryciem z bawełnianej ściereczki na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Gdy drożdże wyrosną dodaj do nich przesianą resztę mąki, 1 łyżeczkę soli, pozostałą wodę i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Gdy powstanie ciasto, przełóż je na stolnicę i ugniataj przez około 5 minut.
- Gotową kulę ciasta ponownie włóż do podsypanej mąką miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Przygotuj sos pomidorowy.
- Pomidorki umyj i przetnij na pół.
- Szynkę porwij na mniejsze kawałki.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Parmezan zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
- Rukolę opłucz i dokładnie osusz.
- Po tym czasie podziel kulę na 5 mniejszych części - jeśli chcesz mieć bardzo cienkie placki lub na 3-4 jeśli nieco grubsze.
- Ułóż kulę na blacie podsypanym mąką i rozwałkuj placek o grubości 3 mm. Następnie przełóż na papier do pieczenia.
- Nagrzej piec do temperatury 240 stopni C razem z blachą wewnątrz.
- Pizzę posmaruj 1 łyżką sosu, a następnie rozłóż na nim Mozzarellę.
- Przełóż całość na gorącą blachę i włóż do pieca na 5 – 7 minut.
- Po wyjęciu udekoruj pozostałymi dodatkami.
Świetny przepis, sprawdzony przy wypiekaniu pizzy na kamieniu. Była nieziemska :D Dzięki!